Premierul României îndeamnă populația să se vaccineze: Din aprilie vom putea vaccina o sută de mii de persoane pe zi. Cum se pot programa cetățenii români din R. Moldova
Premierul român, Florin Cîțu, îndeamnă populația să se vaccineze. Potrivit lui Cîțu, din aprilie, autoritățile române vor putea vaccina o sută de mii de persoane pe zi, însă pe lista de așteptare sunt înscrise doar 771 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că lista se va epuiza rapid. Premierul menționează că există riscul ca să se rămână cu doze nefolosite, potrivit BiziDay.
- Despre campania de vaccinare: calendarul se poate modifica. Ne așteptam să avem 2,4 milioane de doze la final de martie, dar am primit un total de 2,6 milioane. În aprilie vom primi 4,5 milioane, în mai 4,9 milioane, în iunie 6,8 milioane, în iulie 7,4 milioane, în august 8,1 milioane, iar în septembrie 8,4 milioane.
- Până în septembrie primim mai mult cu aproape 5 milioane de doze, adică un total 25,7 milioane de doze.
- Numărul de persoane pe lista de așteptare este de doar 771 de mii de persoane. Vom avea o capacitate de vaccinare de 100 de mii de persoane pe zi în prima săptămână din aprilie, deci lista se va epuiza foarte rapid.
- În acest weekend, vom trimite încă 50 de mii de doze de vaccin în Republica Moldova, față de care avem un angajament de a trimite 200 de mii de doze.
- Trebuie să păstrăm mesajul „pentru” vaccinare, pentru că riscăm să rămânem cu doze nefolosite.
Cetățenii români din R. Moldova pot merge în România pentru a se vaccina împotriva COVID-19, fără a fi nevoiți să stea în carantină. Persoanele imunizate în România nu sunt obligate să respecte regimul de autoizolare nici când revin în R.Moldova.
Pentru a se vaccina în România moldovenii, care dețin cetățenia română trebuie să se înscrie pe Platforma națională de vaccinare din țara vecină.
„Cu Codul Numeric Personal (CNP) intră pe platformă și se înregistrează. Mai este nevoie și de un număr de telefon românesc, doar pentru înregistrate. Ulterior, persoanele pot alege să fie informate prin e-mail, nu neapărat prin SMS”, a declarat pentru ZdG, consilierul prezidențial în domeniul sănătăţii, Ala Nemerenco.
CUM ARE LOC PROCESUL ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE PE TERITORIUL R. MOLDOVA E STARE DE URGENȚĂ ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ, IAR PE TERITORIUL ROMÂNIEI ESTE STARE DE ALERTĂ
Începând cu 14 martie curent, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României. Totodată, a fost aprobată o nouă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în care R. Moldova figurează în continuare.
Ambasada României în R.Moldova: Pentru situații deosebite care vizează, printre altele prezentarea la centrul de vaccinare, conform programării în vederea vaccinării poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative. Analiza acestor situații este realizată la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, iar cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică.
Unii moldoveni, care s-au vaccinat în județul Iași, au depus dosarul online la Direcția de Sănătate Publică (CSP) Iași.
Persoanele imunizate în România nu sunt obligate să respecte regimul de autoizolare, când revin în R.Moldova.
Vineri, 19 martie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a instituit pe perioada stării de urgență în sănătate publică obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în R.Moldova a rezultatului negativ al testului. Persoanele care nu dețin rezultatul negativ al testului vor completa, în mod obligatoriu fișa epidemiologică şi vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare, de 14 zile.
CNESP: EXCEPȚIE de la obligativitatea prezentării testului negativ și completării fişei epidemiologice, cu respectarea regimului de autoizolare, fac mai multe categorii de persoane, printre care și cele care deţin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19, prezentat într-una dintre limbile română, engleză și rusă.
Unii cetățeni merg să se vaccineze în România având în vedere că R.Moldova este la prima etapă de imunizare a populației, în timp ce țara vecină, România la cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare.
A sosit momentul mult așteptat! Toată lumea se poate înscrie pentru vaccinarea anti-COVID, a anunțat pe 15 martie, vicepreședintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu.
O familie din R.Moldova, stabilită cu traiul în județul Iași a povestit unui reporter al ZdG cum și-a făcut programare, pentru a se vaccina în România.
„E simplu. Am accesat programare.vaccinare-covid.gov.ro. Am reușit să ne înregistrăm pe 14 martie, deși oficial pe 15 martie au început să se facă programările. Am indicat datele necesare, printre care numărul de telefon, Codul Numeric Personal (CNP). Am ales data, locația unde vrem să ne vaccinăm. Ne-am programat la un centru care se află la 50 de km de Iași, pentru că acolo persoanele sunt imunizate cu Pfizer. Am primit confirmarea, iar pe 19 martie deja ne-am vaccinat împreună cu soțul. Peste 21 de zile mergem la același centru ca să ne vaccinăm cu a doua doză. Din start, am programat și administrarea celei de-a doua doze, ca nu cumva să rămânem fără un loc”.
46.500 de persoane din listele de așteptare au fost programate pentru vaccinare, a anunțat marți, 23 martie, vicepreședintele CNCAV, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu
BACIU: Persoanele din listele de așteptare sunt notificate prin SMS și e-mail când sunt locuri disponibile în centrul selectat. Fiecare persoană are la dispoziție 24 de ore să își aleagă în platforma RoVaccinare ziua și ora când poate merge să se vaccineze. Pe e-mail veți primi documentul care atestă programarea.
Informații despre locurile disponibile pentru imunizare, dar și tipul de vaccin pot fi consultate pe vaccin.live.
„Mi se pare firesc ca omul să ştie de la început pe ce listă de aşteptare se programează şi pentru ce tip de vaccin, chiar dacă până la urmă disponibilitatea mai multor tipuri de vaccinuri nu este neapărat un obiect care să permită alegerea vaccinurilor, ci să permită programarea şi accesul într-un număr mai mare de persoane la vaccinare, plecând de la premisa că cele patru vaccinuri până la urmă au beneficii maximale faţă de forme severe, faţă de complicaţi ale bolii, decese”, a declarat, pentru digi24.ro, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.
Pașii care trebuie urmați pentru programarea la vaccinarea anti-COVID-19
De la începutul campaniilor de vaccinare, în R.Moldova au fost imunizate 21 194 de persoane, iar în România 1 769 978 de persoane.
Alte 50 400 de doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi transmise în acest weekend în R. Moldova de către autoritățile române, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. Declarația a fost făcută în această seară de către premierul român, Florin Cîțu. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 25 martie, 30 722 de persoane au fost imunizate împotriva COVID-19 în R. Moldova.