Premierul României, Florin Cîțu, anunță că Guvernul român va acorda R. Moldova alte 132 000 de doze vaccin împotriva COVID 19
Premierul României, Florin Cîți, a anunțat joi, 15 aprilie, că Guvernul de la București urmează să aprobe o Hotărâre în legătură cu acordarea a 132 000 de doze vaccin împotriva COVID 19, cu titlu gratuit, din numărul de doze achiziționate de Ministerul român al Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca.
Anunțul a fost făcut de către premierul român printr-o postare făcută pe pagina de Facebook.
„În ședința de guvern de astăzi vom aproba următoarele acte normative care nu suportă amânare:
(…) Hotărâre de Guvern, ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătății și care constă în acordarea a 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca”, scrie Florin Cîțu pe Facebook.
Ședința Cabinetului de miniștri al României urmează să se desfășoare începând cu ora 13:00.
La 27 februarie curent, Republica Moldova a primit primele 21 600 de doze de vaccin anti-COVID-19, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.
Potrivit deciziei Guvernului de la București, cele peste 21 de mii de doze de vaccin constituie prima tranșă din cele 200 de mii de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar locuitorilor Republicii Moldova.
Această donație de vaccin face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în data de 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru personalul medical din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.
Anterior, Uniunea Europeană a alocat un pachet în valoare de 128 de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova în lupta împotriva crizei COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și susținerea grupurilor vulnerabile.