Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Premieră: școlile pot fi „susținute”…

Premieră: școlile pot fi „susținute” prin donații transparente folosind MPay. Lista instituțiilor

Sursa: MEC

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat vineri, 21 martie, că orice persoană poate contribui financiar la susținerea instituțiilor de învățământ general din R. Moldova, utilizând serviciul guvernamental de plăți electronice MPay.

În prezent, conform unui comunicat de presă emis de MEC, 67 de instituții de învățământ sunt deja conectate la acest serviciu și pot beneficia de donații, iar alte 50 sunt în proces de conectare.

Lista acestora este în continuă actualizare, iar orice altă instituție interesată poate solicita conectarea, urmând pașii descriși în Instrucțiunea pentru utilizarea donațiilor sub formă de mijloace financiare oferite instituțiilor de învățământ preșcolar, primar și secundar (ciclul I și II).

Donațiile se fac prin intermediul MPay – un sistem electronic „sigur și eficient, care garantează transparența și corectitudinea utilizării fondurilor”. Sumele donate sunt colectate într-un cont trezorerial special al instituției beneficiare și pot fi utilizate pentru dezvoltarea bazei materiale și formarea continuă a cadrelor didactice.

Toate instituțiile care beneficiază de donații vor publica rapoarte semestriale privind utilizarea fondurilor, fie pe site-urile oficiale, fie pe panourile informative din școli.

Pentru a consulta lista școlilor deja conectate la MPay sau pentru a afla cum poate fi susținută o instituție de învățământ, accesați link-ul

Această acțiune este prevăzută în Planul sectorial anticorupție, elaborat și aprobat de în aprilie 2024.

Necesitatea creării acestui mecanism rezultă din situația existentă în instituțiile de învățământ unde activează asociațiile de părinți și comitete părintești care colectează resurse bănești și nu asigură o transparență a acestora. Experții spun că introducerea unui sistem online de donații ar putea reduce fenomenul de plăți informale în instituțiile de învățământ general. 

Articolul 315 din Codul Contravențional al Republicii Moldova îi sancționează și pe cei care primesc recompense și foloase materiale, dar și pe cei care colectează sau instigă la aceste colectări. Părinții pot raporta cazurile de estorcări de bani în instituțiile de învățământ apelând la Linia Națională Anticorupție, gestionată de Centrul Național Anticorupție, numărul de telefon 080055555, serviciu gratuit, disponibil 24/24, 7 zile pe săptămână.

Ajută-ne să rodim investigații!

E primăvară și trebuie iar să depunem declarația la fisc.
Vă încurajăm să redirecționați și în această primăvară (până pe 30 aprilie) cele 2% din impozitul pe venit către Asociația Media Guard! Treceți codul fiscal al organizației noastre - 1010620003744 (Asociația Media-Guard, parteneră ZdG), în căsuța M1 (secțiunea V, facultativă) din Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit – formularul CET 18.Transmiteți și altora, ca să reușim mai multe împreună!

Publicitate1