„Premier Energy” a fost notificat oficial de către „Energocom” despre existența unui deficit de energie de 284 MWh: Sunt posibile „deconectări în evantai”
ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, anunță că ar putea limita consumul de energie electrică „până la volumele acoperite de contracte prin deconectarea de la rețea a unor categorii de consumatori, aplicând deconectările în evantai”, în contextul în care vineri, 21 octombrie, furnizorul a fost notificat oficial de către SA „Energocom” despre existența unui deficit de energie de 284 MWh.
„În această situație critică din cauza deficitului de putere în condițiile stării de alertă în sectorul electroenergetic instituită de Comisia Situații Excepționale, Operatorul Sistemului de Distribuție, Premier Energy Distribution, poate primi comanda de limitare a consumului până la volumele acoperite de contracte prin deconectarea de la rețea a unor categorii de consumatori, aplicând deconectările în evantai.
În cazul recepționării comenzii de limitare cu o anticipare suficientă de timp, Premier Energy Distribution va informa consumatorii prin intermediul canalelor sale de comunicare (pagina web, Facebook, Telegram), precum şi direct prin email, conform bazei sale de date. La fel, compania va expedia notificări autorităților administrațiilor publice locale pentru informarea localităților sau sectoarelor afectate”, se arată într-un comunicat al furnizorului.
În aceste condiții, Premier Energy” reiterează importanța „raționalizării consumului de energie pe tot parcursul zilei, dar în special în orele de vârf ale diminețiii 06:00-10:00 şi serii 18:00-23:00”.
„Ce poate face fiecare consumator: să reducă la minim consumul de energie electrică prin renunțarea la utilizarea căminelor, aparatelor de aer condiționat, boilerelor, fierbătoarelor, cuptoarelor și plitelor electrice, a mașinilor de spălat, a uscătoarelor, fiarelor de călcat, a aspiratoarelor și a altor electrocasnice cu consum mare de energie; să deconecteze de la priză televizoarele, calculatoarele și toate celelalte aparate electrice cu regim de așteptare atunci când nu le foloseşte; să nu uite lumina aprinsă, dacă nu are nevoie de ea; să-şi programeze activitățile cu consum mare de energie în alte ore decât cele de vârf.
Un îndemn pentru întreprinderile din sectorul industrial, consumatoare de energie, este să revadă procesele de producere prin reducerea consumului de energie electrică sau inclusiv de modificare a orarului de activitate, transferându-l pentru perioada cuprinsă între orele 23:00-07:00”, se mai arată în comunicat.
Potrivit companiei, „importurile din România acoperă pe moment doar o parte din deficitul de 30%, creat în urma întreruperii furnizării din Ucraina, iar restul va fi achiziționat de pe piața de echilibrare sau în baza contractelor de ajutor de avarie semnate cu operatorii de transport din țările vecine”.
Pe 13 octombrie, Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova, au semnat un contract de furnizare – 100 MW.
Pe 12 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că R. Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 ron/MWh (aproximativ 90 euro/MWh) după ce Guvernul de la București a aprobat o ordonanță de urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul R. Moldova”.
Potrivit oficialului, energia electrică va fi procurată la un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina.
Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.