Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prelevarea probelor pentru testarea COVID-19…

Prelevarea probelor pentru testarea COVID-19 la domiciliu: Medicii sunt îngrijorați, iar ministerul dă asigurări că „echipele sunt dotate corespunzător”

Foto: www.romania-insider.com

Reprezentanții asistenței medicale primare sunt implicați și în prelevarea probelor pentru laborator a persoanelor suspecte că ar fi infectate cu noul coronavirus. În timp ce aceștia se arată îngrijorați, deoarece există un risc major de infectare, autoritățile dau asigurări că echipele mobile sunt dotate cu echipamentul necesar și sunt instruite.

Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, Tatian Zatîc, a precizat, în cadrul briefingului de dimineață, că testarea de către echipele mobile a început încă de săptămâna trecută.

„La baza acestei decizii s-a luat în considerare experiența internațională, recomandările OMS, deoarece practica internațională demonstrează că, de fapt, pentru testarea persoanelor la domiciliu este importantă și testarea și acestea se fac, conform recomandărilor, de către echipele mobile bine instruite și dotate, astfel, pentru a evita riscul contaminării persoanelor care prelevează testul. În acest sens, săptămâna trecută au fost efectuate instruiri și vreau să zic că, de fapt, acestea au fost începute zonal cu mult înainte, deoarece avem deja experiența raioanelor care sunt mai mult afectate, cum ar fi: Glodeni, Fălești, Ștefan Vodă, Dubăsari, care au prelevat un număr destul de mare de teste în condiții de domiciliu.

Având experiența internațioanlă și a raioanelor care deja au prelevat aceste probe, având ca scop crearea echipelor mobile, vreau să asigur și am încrederea deplină în specialiștii din asistența medicală primară, deoarece în aceste echipe au fost incluse persoane profesioniste, coordonate de persoane responsabile și am încredere deplină că vor respecta toate măsurile de protecție.

Echipamentele cu care sunt dotați acești profesioniști corespund gradului de risc, deoarece am ținut cont ca anume aceste echipe să fie dotate corespunzător. În programul de studii de la universitate și centru de excelență există tehnici de prelevare a probelor. Respectiv, asistenții medicali urmează să aibă și alte instruiri permanente, vom avea și în această săptămână instruiri țintite anume pe aceste echipe, care vor permite prelevarea în condiții sigure”, a declarat Zatîc.

De cealaltă parte, unii medici de familie s-au arătat nemulțumiți de această decizie.

Autoritățile au decis ca din 10 aprilie persoanele cu forme ușoare de COVID-19 să fie plasate la domiciliu. Conform informațiilor raportate în această dimineață, 354 au fost diagnosticate până în prezent prin telefon și tratate la domiciliu.