Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Serviciului Fiscal de Stat…

Precizările Serviciului Fiscal de Stat privind taxa de salubrizare

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) vine vineri, 23 iunie, cu precizări cu privire la taxa de salubrizare, în contextul recepționării de către locuitorii municipiului Chișinău a avizelor de plată, dar și în urma discuțiilor apărute în spațiul public pe marginea acestui subiect.

SFS precizează faptul că mecanismul de administrare al taxei pentru salubrizare, potrivit Codului fiscal, se stabilește de către autoritatea administrației publice locale.

„Astfel, menționăm că, taxa de salubrizare, de rând cu celelalte taxe locale, este reglementată de Codul fiscal și se aplică de către autoritățile administrației publice locale. Autoritatea deliberativă a administrației publice locale poate aplica toate sau numai o parte din taxele locale, în funcție de posibilitățile și necesitățile unității administrativ-teritoriale.

Subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice înregistrate în calitate de proprietar al bunului imobil cu destinație locativă (casă de locuit, apartament), iar obiectul impunerii îl constituie numărul de persoane fizice înscrise la adresa declarată ca domiciliu (…). Atât stabilirea perioadei fiscale, cât și stabilirea cotei taxei, a periodicității calculării obligațiilor fiscale aferente taxei, a generării avizelor de plată și expediere a acestora în adresa contribuabililor, a termenelor-limită de achitare a acesteia reprezintă condiții de administrare stabilite exclusiv de autoritatea administrației publice locale.

Calculul taxei pentru salubrizare, potrivit prevederilor Codului fiscal, se efectuează de către organele împuternicite de autoritatea administrației publice locale. Administrarea taxei pentru salubrizare se face de către serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor. Avizele de plată la taxa pentru salubrizare se expediază de către serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor în adresa contribuabililor, cel târziu cu 15 zile înainte de survenirea termenului-limită de achitare stabilit de către autoritatea  administrației publice locale.

Achitarea obligațiilor aferente taxei de salubrizare urmează să se realizeze la contul trezorerial de venituri al bugetului local al autorității administrației publice locale în raza de administrare a căreia se află bunul imobiliar cu destinație locativă, în care sunt domiciliate persoanele fizice. Plata taxei pentru salubrizare poate fi efectuată on-line, prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice “MPay” și portalului www.sfs.md accesând:

Pentru achitarea în numerar, contribuabilii se pot adresa la ghișeele băncilor și oficiilor Î.S. “Poșta Moldovei”. În cazul apariției unor întrebări suplimentare referitor la recepționarea avizelor de plată la taxa pentru salubrizare, precum și referitor la informația care se conține în acestea, recomandăm contribuabililor să se adreseze serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriei care a expediat avizul de plată”, se spune într-un comunicat al instituției.

În urmă cu trei zile, fracțiunea PAS din CMC a cerut anularea noii taxe de salubrizare din municipiul Chișinău și acuza că banii care urmează să fie colectați, vor fi cheltuiți pentru „promovarea imaginii lui Ion Ceban și a prietenilor săi”.

„Cred că fiecare chișinăuian a primit o factură nouă în cutiile poștale. Valoarea acestei facturi începe de la 120 de lei minim și poate ajunge la suma de 480-600 de lei în funcție de numărul de persoane înscrise la acel apartament. Această taxă numită de salubrizare este o taxă inițiată exclusiv de Ion Ceban. Este o modalitate a primarului de a mai scoate bani din buzunarul fiecărui chișinăuian pentru a mai suplini bugetul municipal cu minim 60 de milioane de lei. Este evident că acest lucru este o povară suplimentară pentru familiile din municipiu, impusă netransparent și pe sub masă de către Ion Ceban, pentru a acoperi pierderile cauzate de contractele și cedările frauduloase ale primarului în favoarea prietenilor și susținătorilor săi (…)”, a declarat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

Locuitorii municipiului Chișinău urmează să achite o taxă de salubrizare după ce pe 15 decembrie 2021, CMC a adoptat un proiect de decizie cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2022. Conform Primăriei municipiului Chișinău, taxa pentru salubrizare a fost aprobată în mărime de 10 lei lunar, pentru fiecare subiect al impunerii – persoană înscrisă la adresa declarată ca domiciliu, în funcție de apartament și bloc sau casă la sol.

Pe 8 iunie 2023, Direcţia de colectare a impozitelor şi taxelor locale (DCITL) anunța că plata taxei pentru salubrizare urmează a fi efectuată de către fiecare subiect până pe 31 iulie 2023, pentru perioada fiscală 2022.