Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările Procuraturii Generale în legătură…

Precizările Procuraturii Generale în legătură cu vizita ambasadorului SUA la Procuratură

Vizita ambasadorului SUA la Chișinău, Derek J. Hogan, la Procuratura Generală a avut loc în contextul prezentării noului atașat legal al FBI în România și Republica Moldova, Monika Wasiewicz, evenimentul fiind unul de curtoazie. Cu aceste precizări vin reprezentanții Procuraturii Generale în contextul vizitei ambasadorului american la PG.

Într-un comunicat de presă emis de PG se menționează că de la începutul acestui an, Procuratura Generală a fost gazda întrevederilor de lucru și informare cu reprezentanții mai multor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, printre care:  E.S. Oleg Vasnețov – Ambasadorul Federației Ruse; E.S. Kęstutis Kudzmanas – Ambasadorul Lituaniei și E.S. Derek J. Hogan – Ambasadorul SUA la Chișinău.

În context, potrivit PG, în urma declarațiilor din spațiul public pe marginea acestui subiect „PG respinge ferm orice fel de insinuări cu privire la ingerințele în activitatea instituției de către factorii externi, astfel de declarații dăunând deopotrivă atât imaginii instituționale, cât și a Republicii Moldova la nivel internațional”.

Cu titlu separat, menționăm că, vizita Ambasadorului SUA la Procuratura Generală a avut loc în contextul prezentării noului atașat legal al FBI în România și Republica Moldova, Monika Wasiewicz, evenimentul fiind unul de curtoazie. Procuratura Republicii Moldova pledează pentru menținerea și aprofundarea dialogului în egală măsură cu toți partenerii externi de dezvoltare pentru promovarea modernizării Procuraturii și impulsionarea acțiunilor de perspectivă în domeniul asigurării supremației legii, ca parte însemnată a cooperării interstatale, în beneficiul cetățenilor. (…) Îndemnăm, repetat, concurenții electorali să nu implice Procuratura în campanii electorale, instituția delimitându-se de orice încercare de a fi atrasă în confruntări de natură politică”, se menționează în nota PG.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, a anunțat marți, 18 mai, că Washingtonul va monitoriza atent modul în care se desfășoară alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și a îndemnat autoritățile din R. Moldova să organizeze un proces electoral liber, corect și transparent, astfel încât „fiecare candidat la funcția de deputat să concureze în condiții egale”.

În cadrul unei intervenții live, ambasadorul SUA la Chișinău a declarat că scrutinul prezidențial din noiembrie 2020 „a demonstrat că cetățenii R. Moldova așteaptă schimbări și o guvernare mai responsabilă, însă, potrivit lui, politicienii le-au răspuns cu cinism”.