Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările ministrului Apărării despre tabăra…

Precizările ministrului Apărării despre tabăra militară care se construiește la Băcioi: „NU este bază militară NATO”

Sursa: Anatolie Nosatîi - Ministru al Apărării al R. Moldova/Facebook

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a venit cu mai multe precizări privind noua tabără militară care se construiește la Băcioi, după ce proiectul ar fi generat „o serie de dezinformări și speculații privind destinația și necesitatea acestuia, resursele financiare alocate”.

„Tabăra militară este un proiect pe care ni l-am propus să-l realizăm din mai multe motive. În primul rând, ne dorim condiții moderne de cazare și activitate, studii și antrenamente pentru militari. De asemenea, ne dorim redislocarea unităților militare în afara orașului în scop de asigurare a securității populației, dar și pentru îndeplinirea misiunilor conform destinației”, se arată într-un mesaj publicat de ministrul Anatolie Nosatîi pe rețelele de socializare.

Conform ministrului Apărării:

  • „Proiectul de construcție NU este bază militară NATO;
  • Noua tabără militară este un proiect național, finanțat din bugetul de stat;
  • Tabăra este construită în conformitate cu standardele internaționale;
  • Proiectul include: cazărmi, săli de instruire, clădiri administrative, bloc alimentar, remize pentru stocarea tehnicii militare, depozite, săli de sport, precum și o zonă rezidențială pentru efectiv.
  • Tabăra este destinată efectivului Armatei Naționale, care urmează să-și desfășoare activitatea în zona respectivă”

Oficialul a subliniat că R. Moldova are nevoie de o armată modernă, ceea ce înseamnă inclusiv condiții decente de serviciu și cazare pentru efectivul de militari și angajați civili.

„Sper că această unitate militară, la fel ca alte proiecte de modernizare a instituției de apărare, va servi drept un factor important pentru motivarea tinerilor și tinerelor să se angajeze în serviciul militar pe contract”, a menționat Nosatîi.

Parlamentul a susținut luni, 31 iulie, în prima și a doua lectură, un proiect de lege care prevede dezvoltarea infrastructurii Armatei Naționale. Potrivit autorităților, această prioritate derivă din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, precum și din Viziunea strategică a Ministerului Apărării privind dezvoltarea Armatei Naționale pe termen mediu pentru anii 2022-2025.

Documentul prevede retragerea din circuitul agricol, pentru necesități de stat și publice, a două terenuri agricole în scopul construcției unei tabere militare moderne. Este vorba despre un teren cu suprafața de 7,6 ha, administrat de Agenția Proprietăți Publice, aflat în gestiunea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a unui teren cu suprafața de circa 18,7 ha, administrat de Agenția Proprietăți Publice, aflat în gestiunea Ministerului Educației și Cercetării, situate în extravilanul comunei Băcioi, municipiul Chișinău.

În aprilie 2023, ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi, anunța că o bază militară modernă va fi construită în apropierea municipiului Chișinău. Bani pentru construcția bazei militare au fost alocați din bugetul de stat, iar clădirea ar putea fi gata în cel mult 5 ani.

Potrivit ministrului, unitatea militară va oferi angajaților Armatei Naționale condiții moderne de studii și antrenamente și va fi folosită pentru depozitarea tehnicii militare.

În ultimii 10 ani R. Moldova a alocat și cheltuit zero lei pentru achiziţionarea tehnicii militare, atenția fiind îndreptată spre întreținerea echipamentelor care în proporție de 90% datează din epoca sovietică. Cei mai mulți bani alocați armatei merg spre nevoile speciale ale forțelor armate și plata salariilor.

Conform unei investigații ZdG, nu avem niciun avion de luptă, elicopter sau tanc. Astfel că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a stârnit îngrijorare în R. Moldova, mai cu seamă că spațiul aerian a fost survolat ilegal de rachete, iar de câteva ori, bucăți din ele au căzut pe teritoriul țării. 

Odată cu declanșarea crizei de securitate de la granițele R. Moldova, autoritățile și-au îndreptat toată atenția către armată, majorând bugetul destinat apărării și investind preponderent în protejarea spaţiului aerian care este cea mai vulnerabilă componentă a apărării naționale.