Precizările ministrei Mediului, după ce Agenția „Moldsilva” a depistat nereguli în cadrul mai multor întreprinderi silvice, inclusiv la cea din Hâncești, despre care ZdG a scris în ancheta „Hoții de păduri”
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a venit miercuri, 16 februarie, cu precizări, după ce Agenţia „Moldsilva” a depistat nereguli și ilegalități în cadrul mai multor entități silvice, inclusiv la cea din Hâncești, despre care Ziarul de Gardă a scris în ancheta „Hoții de păduri”, prezentând detalii din lumea furtului de pădure din R. Moldova.
Astfel, ministra Mediului susține că în urma verificării a 22 de parchete în ocolul silvic Bujor a Întreprinderii pentru silvicultură ,,HÎNCEȘTI-SILVA”, despre care ZdG a scris în ancheta „Hoții de păduri”, s-a constatat neconformitatea realității cu actele în mărime de 3234 metri cubi de masă lemnoasă, „ceea ce înseamnă cam 4620 de metri steri, care înmulțit la 600 lei/metru ster (prețul mediu de vânzare a lemnului de foc), înseamnă un furt de lemn în valoare de 2.772.000 de lei”.
Iuliana Cantaragiu precizează că Inspectoratul pentru Protecția Mediului este în proces de verificare a cererilor depuse de întreprinderile silvice pentru obținerea autorizațiilor de tăieri.
„Verificarea se face la fața locului, prin compararea datelor scrise în cerere cu ceea ce-i în realitate în teren (…). În felul ăsta se fura pădurea în R. Moldova. Asta acum noi combatem și dezvoltăm mecanisme de transparență în procesul de tăieri și de trasabilitate a lemnului. Am comunicat anterior și mai repet odată: toleranță zero corupției în sectorul silvic și oriunde în domeniul protecției mediului (…). Acei șefi de ocoale silvice discutau să-și dea demisia, că în asemenea condiții, doar pe salariu, nu le mai este rentabil să lucreze. Doi din ei deja au depus cererea”, a spus Cantaragiu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Recent, Agenţia „Moldsilva” a depistat nereguli și ilegalități în cadrul mai multor entități silvice, inclusiv la cea din Hâncești, despre care Ziarul de Gardă a scris în ancheta „Hoții de păduri”, prezentând detalii din lumea furtului de pădure din R. Moldova. Reprezentanții „Moldsilva” susțin că verificările efectuate, precum și rezultatele activității economico-financiare a entităților silvice din subordine, denotă în multiple cazuri, lipsa de profesionalism și responsabilitate din partea personalului cu funcții de conducere. Detalii aici.
La începutul lunii iunie 2021, ZdG a publicat o serie de investigații în care a prezentat detalii din lumea furtului de pădure din R. Moldova.
Un pădurar, demis în luna iunie 2021, pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor. Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.
ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. Fotoliile șefilor sunt însă, aproape de fiecare dată, de neclintit. E o lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea.
- Hoții de păduri (I). Furtul de lemn din pădurile Moldovei, văzut din interiorul sistemului. Convorbiri telefonice, indicații (i)legale, solicitări politice și case de milioane
- Hoții de păduri (II). Lupta unei dinastii de pădurari cu sistemul și cu relațiile din justiție
- Hoții de păduri (III). Implicarea socialiștilor în silvicultură și o înregistrare cu directorul Moldsilva: „Cum pe voi de apărat, dacă voi ați recunoscut totul?”
- VIDEO/ Hoții de păduri (IV). Cum se fură pădurile. ZdG explică