Precizările Ministerului Mediului cu privire la calitatea aerului din municipiul Chișinău
Nivelul de poluare a aerului s-a îmbunătăţit semnificativ după data 5 ianuarie, iar concentraţiile poluanţilor monitorizaţi s-au încadrat în limitele normelor admisibile, anunță reprezentanții Ministerului Mediului al R. Moldova.
Indicii actuali, conform autorităților, au fost condiţionați de reducerea fluxului de transport în perioada sărbătorilor, limitarea activității întreprinderilor generatoare de emisii poluante, precum şi de condiţiile meteorologice.
„Influența fronturilor atmosferice, variația maselor de aer, izolat precipitațiile slabe și vântul din sud-est cu intensificări de până la 12-14 m/s au contribuit la dispersia poluanților din aer. Evaluând situaţia la general privind observațiile zilnice la stația automată de tip trafic, concentrații majorate ale particulelor în suspensie (PM10) se atestă în zilele lucrătoare ale săptămânii și mai puțin în zilele de odihnă.
Potrivit ultimelor date oferite de Agenția de Mediu, valoarea medie zilnică a fluctuaţiei concentraţiilor de PM10 înregistrată se încadrează în limitele stabilite. În cazul în care concentrația poluanților monitorizați va fi peste limita recomandată, instituțiile abilitate vor fi informate în regim de urgență pentru a întreprinde toate acțiunile necesare”, precizează reprezentanții instituției.
În scopul asigurării unui monitoring eficient al calității aerului pe teritoriul întregii țări, urmează să fie creată rețeaua națională privind monitorizarea calității aerului, formată din 18 stații de monitorizare cu funcționare în regim online, anunță Ministerul Mediului.
Anterior, Agenția de Mediu a anunțat că poluarea cauzată de mașini a devenit o „problemă deosebit de gravă”, care a ajuns să afecteze nu doar mediul înconjurător, ci și sănătatea oamenilor. Expunerea îndelungată la concentrații mari de emisii de gaze poate cauza boli grave.
Traficul aglomerat este una dintre cele mai mari surse de poluare din prezent, determinând o calitate a aerului scăzută, schimbări climatice, dar și poluare fonică. „Benzenul (C6H6) din aer care este o substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate și produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central este produs în proporție de 90% din traficul rutier”, se arată într-un comunicat.