Precizările MEC cu privire la vacanța de toamnă: instituțiile de învățământ care nu se află în zonele cu grad de alertă „Cod Roșu” vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) precizează că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele cu grad de alertă „Cod Roșu” vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie.
Pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 și asigurarea profilaxiei și sănătății elevilor și angajaților din sistemul de învățământ general, MEC a decis prelungirea vacanței de toamnă cu șapte zile (01.11.2021 – 07.11.2021) pentru elevii din instituţiile de învățământ primar, gimnazial şi liceal publice și private, în unitățile administrativ – teritoriale de nivelul întâi și de nivelul al doilea: municipiile Chișinău și Bălți și ale unității teritoriale autonome Găgăuzia în care este stabilit pragul de alertă roșu.
Conform Ordinului nr.1474, semnat joi, 28 octombrie, de către ministrul Educației, Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu.
MEC atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor.
Potrivit aceluiași ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate.
Citește și:
Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada 11 – 17 octombrie a fost stabilită alerta de cod roșu pentru municipiile Bălți, și Chișinău, raioanele Glodeni, Anenii Noi, Sîngerei, Basarabeasca și teritoriile administrative din stânga Nistrului. Pentru raioanele Edineț, Șoldănești, mun. Comrat, raioanele Criuleni, Dondușeni, Nisporeni, Rîșcani, Ungheni, Ștefan Vodă, Dubăsari, Vulcănești, Căușeni, Soroca, Fălești, Cahul, Taraclia, Drochia, Cimișlia, Ialoveni, Rezina, Hîncești, Telenești, Briceni, Leova, Ocnița, Orhei, Strășeni, Florești, Ceadîr-Lunga și Călărași a fost stabilită alerta de cod portocaliu. Singurul teritoriu administrativ, care a trecut în stare de alertă cod galben este raionul Cantemir.