Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările Autorității Aeronautice Civile cu…

Precizările Autorității Aeronautice Civile cu privire la incursiunea unui aparat de zbor fără pilot pe Aeroportul Internațional Chișinău

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) anunță că prin intermediul sistemului de raportare a evenimentelor de aviație civilă, a primit informații cu privire la un eveniment, neconfirmat, de incursiune a unui aparat de zbor fără pilot la bord (dronă), care s-a petrecut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în data de 20 noiembrie curent.

Potrivit unui comunicat al Autorității Aeronautice Civile din R. Moldova, pe acest caz a fost demarată procedura de investigare, despre rezultatele acesteia AAC va reveni ulterior cu detalii.

„În ultimii ani vânzarea de drone pentru uz personal înregistrează o popularitate tot mai mare, ceea ce reprezintă o provocare atât pentru regulator, cât și pentru utilizatorii spațiului aerian. Această tendință este înregistrată nu doar la nivel național, dar și în întreaga lume.

Deși utilizatorii aparatelor de zbor fără pilot la bord consideră inofensivă această activitate, totuși nerespectarea prevederilor cadrului național de reglementare pot provoca riscul apariției unor incidente cu grave consecințe negative asupra siguranței aeronavelor civile și a pasagerilor aflați la bord, securității aeroportuare, suspendarea temporară a zborurilor etc”, menționează AAC.

Anterior, AAC a demarat o campanie de informare, la nivel național, privind regulile de utilizare a aeronavelor fără pilot, pentru a aduce mai multă claritate cu referire la riscurile și consecințele pilotării neautorizate a dronelor.

„În acest context, Autoritatea Aeronautică Civilă mizează pe responsabilitatea civică a cetățenilor privind utilizarea în siguranță a dronelor și amintește că operarea oricărui tip de aeronave fără pilot pe teritoriul Republicii Moldova în spațiul aerian controlat și în zonele din apropierea aeroporturilor, aerodromurilor, precum și zone cu restricții (baze militare, obiecte strategice ale statului, obiecte administrative de stat etc.) este interzisă, iar pentru nerespectare este pasibilă atragerea la răspunderea contravențională în temeiul Art. 208 al. 1 din Codul Contravențional”, menționează Autoritatea Aeronautică Civilă.

Articolul 208, aliniat 1 din Codul Contravențional:

Amplasarea ori lăsarea în zona aeroportului (aerodromului) a unor indicatoare sau a unor instalații asemănătoare indicatoarelor ori instalațiilor de marcaj ale aeroportului (aerodromului), aprinderea ori declanșarea materialelor pirotehnice sau lansarea în aer a oricăror obiecte fără permisiunea Autorității Aeronautice Civile, instalarea obiectelor ori plantarea culturilor care pot conduce la aglomerarea păsărilor se sancționează cu amendă de la 15 la 20 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.