Precizările ANRE privind procesul de certificare a operatorului sistemului de transport „Moldovatransgaz”
Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au venit marți, 13 iunie, cu precizări cu privire la procesul de certificare a operatorului sistemului de transport „Moldovatransgaz”. După anunțul companiei „Moldovagaz”, Agenția susține că urmează să declanșeze procedura de certificare, iar la finalul acestui proces să decidă asupra modalității în care va fi operat în continuare sistemul de transport al gazelor naturale în R. Moldova, reieșind din prevederile cadrului legal aplicabil.
Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în calea creării în R. Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale. La nivel comunitar acest proces de separare obligatorie a activităților este cunoscut ca și „unbundling”, menționează ANRE.
„Astfel, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz” SRL, fiind parte a unei structuri integrate și controlate pe verticală de către furnizorul S.A. „Moldovagaz”, urma să întreprindă toate măsurile necesare în vederea conformării cerințelor de asigurare a independenței sale. Acest lucru poate fi realizat fie prin înstrăinarea rețelelor de transport, fie prin transmiterea acestora în gestiunea unei companii terțe care nu are nicio tangență cu structurile S.A. „Moldovagaz”, sau fie prin asigurarea unei independențe reale „Moldovatransgaz” SRL de către compania mamă, inclusiv prin transmiterea în proprietate a rețelelor și asigurarea unui management de sine stătător.
Autoritățile naționale, în strânsă colaborare cu Secretariatul Comunității Energetice au depus eforturi considerabile pentru a impulsiona îndeplinirea acestei obligații atât de către „Moldovatransgaz” SRL, cât și de către fondatorul acesteia S.A. „Moldovagaz”, însă toate încercările de fiecare dată au fost blocate de către deciziile acționarului majoritar SAP „Gazprom”.
Din aceste considerente, în anul 2022, Parlamentul R. Moldova a stabilit prin Legea 249/2022, o dată limită până la care operatorul sistemului de transport al gazelor naturale urmează să îndeplinească toate cerințele de separare și independență, și să solicite certificarea de către ANRE în caz contrar, procedura de certificare va putea fi declanșată din oficiu sau la solicitarea Secretariatului Comunității Energetice”, arată comunicatul Agenției.
În acest context, ANRE susține că asigură toți utilizatorii serviciilor de sistem prestate de către „Moldovatransgaz” SRL că „funcționalitatea tehnică a întregului sistem de gaze nu este afectată de procesele de asigurare a separării și independenței operatorilor, iar toate părțile implicate acționează cu maximă deschidere și responsabilitate”.
Luni, 12 iunie, SA „Moldovagaz” anunța, printr-un comunicat de presă, că a informat ANRE-ul despre imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze „Moldovatransgaz” după modelul Operatorului de Transport Independent (OTI) în conformitate cu deciziile corporative adoptate anterior, precum și cu Planul de acțiuni, aprobat de ANRE.
„În primul rând, acest lucru se datorează lipsei de consens dintre principalii acționari ai întreprinderii asupra unor aspecte, care ar fi trebuit să precedă aprobarea documentelor necesare pentru a solicita certificarea SRL „Moldovatransgaz”. SA „Moldovagaz” își declară deplina deschidere și disponibilitate pentru o cooperare constructivă în procesul de îndeplinire în continuare a cerințelor legislației țării în industria gazelor naturale”, menționau reprezentanții companiei.
Pe 1 iunie 2023, Comunitatea Energetică Europeană anunța că a trimis autorităților din R. Moldova un aviz motivat privind nerespectarea cerințelor în legătură cu separarea și certificarea în sectorul gazelor naturale.
„În 2021, Secretariatul a inițiat proceduri de încălcare a dreptului comunitar privind neîndeplinirea de către R. Moldova a cerințelor de separare și certificare a operatorului de transport de gaze Moldovatransgaz. Moldovatransgaz nu este încă separată de întreprinderea de gaze Moldovagaz. Avizul reprezintă a doua etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar (…)”, se menționează în comunicatul Comunității Energetice Europene.
Prin Hotărârea ANRE nr. 214/2021 a fost desemnat operatorul sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz” în calitate de Entitate de Echilibrare a R. Moldova.