Precizările ANI cu privire la sesizările expediate, de deputați, în ultimele săptămâni: „Instituția nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane”
Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate au emis vineri, 14 august, o notă informativă unde vin cu mai multe precizări în legătură cu sesizarile exepediate de mai mulți deputați în ultimele săptămâni.
Astfel, responsabilii de la ANI menționează că „toate petițiile și sesizările care sunt expediate în atenția Autorității, de către organizațiile publice, organizațiile non guvernamentale, demnitari, aleși locali, sunt distribuite spre examinare Inspectoratului de Integritate, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic „e-Integritate”, dar și că instituția nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane”.
Precizări făcute de ANI cu privire la sesizările expediate în ultimele săptămâni de deputați:
În contextul unui șir de sesizări din ultimele săptămâni, legate de anumite neconformități din declarațiile de avere și interese personale ale unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova, care au fost expediate de alți deputați, și apoi intens mediatizate în spațiul public, inclusiv cu pronunțarea unor comentarii negative cu caracter politic, care planează asupra independenței inspectorilor de integritate, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) intervine cu următoarele precizări:
Toate petițiile și sesizările care sunt expediate în atenția Autorității, de către organizațiile publice, organizațiile non guvernamentale, demnitari, aleși locali, sunt distribuite spre examinare Inspectoratului de Integritate, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic „e-Integritate”.
La rândul său, conform legilor speciale ale ANI, inspectorii de integritate își îndeplinesc atribuțiile în mod obiectiv, fiind total independenți în luarea deciziilor, nu solicită și nici nu primesc dispoziții, inclusiv de la președintele sau vicepreședintele ANI, fiind direct responsabili de calitatea controalelor efectuate și a actelor de constatare emise.
ANI nu a admis în niciun caz prioritizări sau favorizări în procedura de examinare a petițiilor după categoria subiecților declarării averii și intereselor personale, toate sesizările fiind obligatorii și examinate în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și demersurile expediate din numele deputaților, indiferent din care fracțiune parlamentară sunt parte, sunt tratate în mod egal. Iar în cazul în care se va stabili încălcări ale legislației, Inspectoratul de Integritate al ANI va emite acte de constatare, cu informarea subiecților și a publicului.
În activitatea sa, ANI se bazează și respectă cu strictețe principiile legalității, independenței, imparțialității, transparenței și egalității, clar stabilite de prevederile legale, și nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane.
De aceea, solicităm ca numele Autorității să nu mai fie atras în declarațiile politice”, menționează ANI în nota sa.
În ultimele zile, mai mulți deputați au anunțat că au sesizat ANI în legătură cu verificarea informațiilor din declarațiile de avere și interese a unor oficiali și colegi din Parlament.
Printre cei care au sesizat ANI sunt deputații socialiști Vladimir Odnostalco, Vasile Bolea și Grigore Novac.
Un alt deputat care a sesizat ANI este Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun. La 12 august parlamentarul a solicitat Procuraturii Generale(PG) și Agenției Naționale pentru Integritate(ANI) să verifice averea fratelului lui Igor Dodon, Alexandru Dodon. Perciun susține că afacerile lui Alexandru Dodon ar fi, de fapt, ale lui Igor Dodon, iar fratele său ar fi un „simplu interpus”.
- Socialistul Grigore Novac a depus o solicitare la ANI și PG pentru a verifica declarațiile de avere și interese ale unei deputate PAS
- Reacția deputatei PAS la solicitările depuse de Novac, pe numele ei, la ANI și PG: „S-au speriat corupții. Sunt gata să răspund în fața oricărui procuror și judecător”