Poziția Bisericii referitor la crucile de pe marginea drumurilor
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a emis, la 16 august, un ordin în care solicită ca toate obiectele funerare amplasate pe marginea traseelor din țară să fie scoase. „Toate crucile dar și monumentele urmează să fie dezinstalate în cel mult șase luni de la data emiterii acestui ordin. În cazul în care aceste obiecte nu vor fi scoase de către rudele persoanelor decedate, atunci urmează să fie duse în locuri speciale și folosite pentru înhumarea persoanelor social-vulnerabile sau fără adăpost”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către MTID.
Potrivit lor, aceste obiecte reprezintă pericol și pentru șoferi. În urma accidentelor rutiere, multe persoane decedează sau ajung la spital cu răni, în urma impactului cu monumentele funerare. Prin același ordin, Ministerul interzice și apariția noilor cruci.
Această decizie este susținută și de către reprezentanții Mitropoliei Moldovei. „Mitropolia este de acord ca crucile montate pe marginea drumurilor să fie demontate. Însă, nu trebuie să confundăm crucile instalate în urma unui accident cu troițele care se amplasează la răspântie de drumuri, la intrare în localitate. Troițele sunt binevenite pentru că ele ne identifică ca neam ortodox, iar crucile de la marginea drumurilor, biserica crede că, ar trebui să fie demontate. Corect ar fi ca acestea să nu fi fost instalate deloc, pentru că, adesea, aceste cruci sunt profanate și aduc prejudiciu laturii noastre spirituale”, susține episcopul Ioan de Soroca, vicar mitropolitan.
Totodată, reprezentanții Biserici susțin că, în repetate rânduri, au explicat enoriașilor că aceste acțiuni nu sunt binevenite. „Enoriașii au primit diferit această decizie, dar până la urmă, toți vor înțelege că este o decizie corectă, pentru că morții și crucile își au locul lor în cimitire, iar faptul că rudele nu vor fi de acord cu această decizie, este problema lor, pentru că nu aveau dreptul să le instaleze pe marginea drumurilor”, conchide episcopul Ioan de Soroca.
Mai mult, episcopul susține că este o idee bună de a folosi crucile scoase pentru înhumarea oamenilor străzii: „Ele vor fi utilizate în scopul pentru care sunt destinate”.
Potrivit reprezentanților Eparhiei de Bălți și Fălești, Învățătura Creștinească nu prevede însemnarea cu Sfînta Cruce a locului decedării omului, a acelei porțiuni de pământ unde s-a sfârșit viața lui în această lume. „Este bine să urmăm și să respectăm și noi aceste prevederi sfinte, în caz contrar, semănînd la nimereală crucile pe marginea drumului, în cîmp, păduri etc., contribuim, chiar și inconștient, la denaturarea Învățăturii Creștinești și la profanarea Sfintei Cruci”, susțin reprezentanții Eparhiei.
În același timp, părintele Savatie Baștovoi se întreabă: „Oare cine s-a accidentat într-o cruce și a ajuns la spital în stare gravă, încât să interzici crucile prin lege? Sigur nu era vreo groapă în asfalt, domnule ministru?”. De asemenea, el face apel la oameni să fotografieze crucile de la locul accidentelor și drumurile de acolo, pentru a vedea care este starea acestora. „Fotografiați și lipsa semnelor rutiere care ar indica drum accidentat sau periculos. Oare nu au apărut aceste cruci tocmai pentru a semnala pericolul, în lipsă de marcaje rutiere?”, menționează părintele Savatie Baștovoi .
Menționăm că, la începutul anului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a organizat un grup de lucru format din specialiști din domeniul transporturilor, dar și membrii ai ONG-urilor și societății civile, unde au analizat această problemă. Ulterior, documentul elaborat a fost supus dezbaterilor publice.