Povestea primei paciente din R. Moldova răpusă de Covid-19: „A trăit într-o viață, cât alții în o mie”
„A trăit într-o viață, cât alții în 1000”. Acesta este primul lucru pe care ni l-a mărturisit unul dintre localnicii din Bălceana despre femeia de 61 de ani, prima pacientă din R. Moldova care a decedat fiind răpusă de Covid-19.
Femeia de 61 de ani, care a fost răpusă de Covid-19 miercuri, 18 martie, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, pe fondul altor afecțiuni de sănătate, era originară din localitatea Bălceana, raionul Hîncești, localitate cu hotarele închise și păzite de polițiști, după ce acolo a fost declarată stare de carantină totală.
Femeia s-a întors din Italia în R. Moldova pe 3 martie curent, iar potrivit autorităților, soțul femeii, și el în vârstă de 61 de ani, a revenit, tot din Italia, cu câteva zile mai devreme – pe 26 februarie curent.
ZdG a discutat cu câțiva localnici din Bălceana, vecini cu familia femeii: „A revenit din Italia pentru a face o masă de pomenire pentru fiul ei”
În Moldova femeia era așteptată de soțul ei, sora și nepotul ei. Acolo, în Italia, a rămas fiica ei.
„A venit acasă pentru a face o masă de pomenire pentru fiul ei care acum 3 ani murit în Italia, dar a fost adus și înmormântat atunci la Bălceana. Câte a trăit ea în viața asta, nu trăiesc alții în o mie de vieți”, ne-a comunicat localnica.
Potrivit sursei, în ziua când a revenit în satul de baștină, femeia nu ar fi prezentat semne că ar fi fost bolnavă sau că s-ar fi simțit rău.
„Așa, fizic, nu părea bolnavă. Era o femeie cumsecade, muncitoare și gospodină, dintr-o familie bună”, ne-a comunicat o altă localnică din Bălceana, vecină cu familia femeii.
Și-a vizitat rudele înainte de a ajunge la spital
Ulterior, în câteva zile în care a stat acasă, femeia de 61 de ani a mers în vizită la sora și nepotul ei, care locuiesc tot în Bălceana.
„A venit acasă. A fost în vizită la sora și nepotul ei. Apoi a mers de mai multe ori la biserică”, ne-a mai spus sursa.
După ce și-a vizitat rudele, înainte ca să fie dusă la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorba” din capitală, vecinii victimei ne-au povestit că femeia a mers la punctul medical din Bălceana, unde i-a spus medicului de acolo că se simte rău.
Ulterior, pe 10 martie curent, Ministerul Sănătății a emis un comunicat prin care informa că femeia și soțul ei, ambii în vârstă de 61 de ani, sunt testați pozitiv pentru coronavirus.
10 martie – nota emisă de MSMPS
„La ora actuală, testele efectuate de laboratorul ANSP au confirmat încă două cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba de doi cetățeni ai țării noastre, o femeie și un bărbat, care au revenit recent din Italia, pe data de 26 februarie, și respectiv pe 1 martie. Aceștia sunt internați în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, în stare stabilă, de gravitate medie”, a comunicat pe 10 martie ministra Sănătății.
Potrivit unor localnici din Bălceana, care citează o rudă apropiată a victimei, înainte de a fi testată pozitiv și internată la „Toma Ciorbă”, pacienta a mai fost transferată o dată la „Toma Ciorba”, iar acolo, atunci, nu ar fi fost internată și i s-ar fi spus că nu este bolnavă și că trebuie să se autoizoleze la domiciliu pentru următoarele 14 zile.
Nepotul victimei și medicul de la punctul medical din Bălceana – testați pozitiv pentru Covid-19
La scurt timp după ce cei doi soți erau internați la spital fiind infectați cu noul coronavirus, sora femeii, nepotul femeii și medicul de la punctul medical din Bălceana au fost testați pentru coronavirusul de tip nou. În cazul nepotului femeii și medicului – testele sunt pozitive, ambele persoane fiind internate la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. În cazul surorii victimei testul iese negativ, însă femeii i se cere autoizolarea la domiciliu.
„La spital acum este nepotul femeii decedate și asistentul de la punctul medical din Bălceana. El este originar din satul Sofia și a mers acasă și toata familia s-a îmbolnăvit acolo. Sora femeii zice că a fost testată, iar rezultatul e negativ. I-au zis să se autoizoleze”, ne-a comunicat vecina familiei victimei.
Fiica victimei, blocată într-un oraș din Italia
În timp ce soțul, sora și nepotul pacientei răpuse de coronavirus rămân internați la spital cu infecție de Covid-19, starea lor fiind de gravitate medie, iar sora femeii se află în autoizolare la domiciliu, fiica victimei rămâne blocată într-un oraș din Italia – cea mai afectată țară europeană de pandemia de coronavirus.
Femeia, înmormântată la Bălceana: „Primarul era necăjit, nu găsea un om ca să fie săpată groapa, toți se tem”
Potrivit localnicilor, primarul localității Bălceana, Iurie Pasat, s-a ocupat personal să gasească oameni pentru a săpa groapa, în cimitirul din localitate, unde urmează să fie înmormântată victima.
„Primarul ne-a spus că dacă suntem în imposibilitate să mergem să ne procurăm ceva, să-l sunăm ca să trimită pe cineva să ne ajute. Ieri l-am sunat, n-am vorbit mult. Era așa de necăjit, mi-a zis ca e foarte ocupat, că umblă să găsească măcar un om care să sape groapa pentru înmormântare, dar nimeni nu vrea, toată lumea se teme. La toți le este frică”, ne-a comunicat o localnică.
Nimeni nu a putut participa la înmormântare
„Corpul neînsuflețit al femeii a fost plasat într-un sac, iar acesta a fost sigilat. Urmează să fie pus în sicriul pe care urmează să-l aducă rudele și nimeni nu va putea să-l mai deschidă. Acesta trebuie să rămâna așa, sigilat și închis. Primarul a comunicat că nimeni nu va putea participa la înmormântare. Iată nu știu dacă măcar preotul din sat va putea fi prezent”, ne-a comunicat sursa.
Femeia a fost înmormântată astăzi, 19 martie, fără prezența rudelor.
În R. Moldova sunt la această oră 49 de cazuri de infectare cu noul Covid-19, printre care 30 cazuri de import și 19 cazuri de contaminare locală. Miercuri, 18 martie, R. Moldova a înregistrat primul deces din cauza infecției cu coronavirusul de tip nou. Între timp, cei mai mulți bolnavi rămân internați la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Persoanele infectate fie s-au întors din țările grav afectate, fie au luat virusul de la alți bolnavi.