Postul de televiziune asociat lui Șor, Primul în Moldova, a cărui licență de emisie a fost suspendată, s-a „mutat” la televiziunea publică din Găgăuzia
Postul regional de televiziune GRT difuzează programele canalului Primul în Moldova, asociat fostului deputat fugar Ilan Șor, a cărui licență de emisie a fost suspendată și nu a mai fost prelungită. Fosta directoare a GRT este indignată și se îndoiește de legalitatea unor astfel de acțiuni, la fel ca și directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, notează nokta.md.
Jurnaliștii de la nokta.md au observat pe pagina de Facebook a postului de televiziune Primul în Moldova mai multe știri și emisiuni politice, cu sigla GRT în colțul din stânga sus. Aceleași emisiuni și știri le-au găsit și pe site-ul GRT, dar și pe canalul de YouTube al acestuia.
Sursa captură foto: nokta.md
În decembrie 2023, cele două televiziuni fondate de Societatea Comercială „Telesistem TV” SRL – „Primul în Moldova” și „Accent TV”, au fost afectate de decizia CSE privind suspendarea licențelor unor posturi de televiziune. Acestea au fost scoase din grila TV, iar paginile web ale acestora au fost blocate. Primul în Moldova și-a creat o nouă pagină web, care este și acum activă – primul.info, iar în vara acestui an a migrat pe frecvența canalului „ITV”.
În septembrie 2022, Arina Corșicova, afiliată oligarhului Ilan Șor, a devenit administratoarea companiei „Telesistem TV” SRL. Corșicova a donat bani pentru campania electorală a lui Șor în 2015, iar în noiembrie 2023 a candidat la alegerile locale din Bălți pentru funcția de primar, în calitate de candidat independent, cu sprijinul lui Ilan Șor, dar a fost eliminată în al doilea tur. Firma lui Corșicova, Diafan, a fost, de asemenea, acționar, deținând o participație de 4,96% în Banca Socială, controlată de fostul deputat fugar Ilan Șor, relatează nokta.md.
În decembrie 2022, Primul în Moldova, Accent TV și alte patru posturi de televiziune (TV6, Orhei TV, NTV Moldova, RTR Moldova) au fost blocate de către Comisia pentru Situații Excepționale, din motiv că aparțin unor persoane aflate sub sancțiuni internaționale (Plahotniuc și Șor). Decizia a mai fost luată pentru a „proteja spațiul informațional și a preveni riscul dezinformării și manipulării opiniei publice”.
Pe 13 octombrie 2023, Consiliul Audiovizualului a refuzat prelungirea licenței de emisie a postului de televiziune Primul în Moldova, deoarece solicitarea nu a respectat conceptul general al postului, care este principalul criteriu de reînnoire a licenței.
Jurnaliștii de la nokta.md au solicitat un comentariu de la reprezentanții GRT cu privire la „cooperarea” cu Primul în Moldova, însă nu au deocamdată nu au obținut un răspuns la telefon. Astfel că au expediat mai multe întrebări reprezentanților Consiliului de Supraveghere al Gagauziya Radio Televizionu (GRT).
- De ce programele Primul în Moldova (a cărui licență a fost suspendată) sunt difuzate la televiziunea publică din Găgăuzia?
- Din ce motive? Este încheiat un contract în acest sens?
- Cât costă difuzarea acestora?
- Care sunt fondurile utilizate pentru a plăti producția programelor și munca jurnaliștilor? Cât costă producția fiecărui program?
Fosta directoare a GRT: Nu știu dacă au dreptul de a achiziționa astfel de programe
Fosta directoare a GRT, Ecaterina Jekova, și-a exprimat îndoiala cu privire la legalitatea difuzării programelor postului suspendat la televiziunea publică din Găgăuzia. Această decizie, în opinia ei, ar trebui verificată de autorități.
„Când am văzut prima dată, am crezut că este o greșeală. Nu știu dacă au dreptul să cumpere așa ceva. Nu cunosc o astfel de prevedere în legea cu privire la radiodifuziune. Oamenii care lucrează pentru GRT ar trebui să cunoască bine această lege. Nu știu dacă Consiliul de Supravegherea a luat vreo decizie în această privință. Chiar dacă a luat o astfel de decizie, aceasta ar trebui să primească o evaluare legislativă din partea Adunării Populare, pentru că GRT este finanțat din fonduri bugetare, iar acestea ar trebui să fie alocate corect pentru achiziționarea sau producerea de conținut”, a declarat Jekova.
Iar dacă produsele media trebuie să fie achiziționate de la producătorii locali, spune Jekova: „Este timpul ca radiodifuzorul public GRT să achiziționeze conținut de la producătorii locali”.
Directorul API: Acesta este încă un semn că Șor deține GRT
Directorul API, Petru Macovei, consideră că difuzarea programelor canalului Primul în Moldova este încă o dovadă a faptului că Șor deține GRT.
„Acesta este un indiciu clar că, din păcate, televiziunea publică din Găgăuzia a încetat să mai fie așa ceva. Astăzi, această televiziune este controlată de aceiași oameni care controlează Primul în Moldova. Nu este un secret că Ilan Șor a devenit proprietarul GRT. Acest lucru reiese clar de la actualul director, de la președintele Consiliului de Supraveghere și de la oamenii care lucrau la postul lui Șor și care acum lucrează la GRT. Iar această situație cu difuzarea programelor canalului interzis este o altă confirmare a acestui lucru”, a precizat Petru Macovei.
Mihail Vlah, fostul președinte al consiliului de supraveghere al GRT și actualul consilier pe relații publice și media a bașcanei Evghenia Guțul, a declarat pentru nokta.md că va examina situația și apoi va oferi un comentariu, însă ulterior nu a mai răspuns apelurilor jurnaliștilor.