Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Poporul R. Moldova, apreciat de…

Poporul R. Moldova, apreciat de ONU cu o mențiune de onoare pentru „primirea călduroasă” a refugiaților din Ucraina

Tabloul unui copil pe care scrie „Mulțumesc Moldova” este agățat în fereastra unei fabrici din Chișinău transformată în locuințe pentru refugiații din Ucraina. Sursa: UNHCR/Caroline Bach

Poporul R. Moldova va primi o mențiune de onoare din partea Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) pentru că a acționat ca „un far al umanității”. Mențiunea a fost anunțată miercuri, 9 octombrie, în contextul Premiului pentru refugiați Nansen 2024 al Agenției ONU pentru Refugiați. 

„Lăsând la o parte propriile provocări economice, aceștia și-au transformat rapid școlile, spațiile comunitare și casele în sanctuare pentru mai mult de un milion de oameni care au fugit de războiul din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă.

Oamenii din Moldova și-au deschis casele și inimile pentru cei circa 1,5 milioane de cetățeni care au fugit de războiul la scară largă din Ucraina și continuă să ofere siguranță și oportunități pentru aproximativ 125 000 de refugiați.

Cinci femei inovatoare – o călugăriță, o activistă, o antreprenoare socială, o voluntară care lucrează în domeniul asistenței și o militantă pentru eliminarea apatridiei – vor fi onorate în calitate de câștigătoare ale Premiului pentru refugiați Nansen 2024 al UNHCR.

Laureata mondială din acest an, sora Rosita Milesi, este o călugăriță braziliană, avocată, asistentă socială și creatoare de mișcări, care a apărat drepturile și demnitatea persoanelor aflate în mișcare timp de aproape 40 de ani. Celelalte patru persoane au fost desemnate câștigătoare regionale.

Prea des femeile se confruntă cu riscuri sporite de discriminare și violență, în special atunci când sunt forțate să fugă”, a declarat Înaltul Comisar al Agenției ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi. „Dar aceste cinci câștigătoare arată cum femeile joacă un rol esențial în răspunsul umanitar și în găsirea de soluții”. Grandi a lăudat dedicarea lor de a conduce acțiuni în propriile comunități, de a construi sprijin la nivel local și chiar de a modela politicile naționale. 

Sora Rosita a asistat personal mii de persoane în mișcare – ajutându-le să aibă acces la documente legale, adăpost, hrană, asistență medicală, cursuri de limbi străine și acces la piața muncii din Brazilia. În calitate de avocat, ea a avut, de asemenea, un rol esențial în elaborarea politicilor publice. De exemplu, activitatea sa privind legea braziliană din 1997 privind refugiații a contribuit la amplificarea drepturilor refugiaților în conformitate cu Declarația de la Cartagena privind refugiații din 1984, la asigurarea faptului că aceasta face mai mult pentru a proteja, include și împuternici persoanele forțate să fugă și se aliniază standardelor internaționale.

Am decis să mă dedic migranților și refugiaților. Sunt inspirată de nevoia tot mai mare de a ajuta, de a primi și de a integra refugiații”, a declarat sora Rosita, în vârstă de 79 de ani. „Nu mi-e teamă să acționez, chiar dacă nu realizăm tot ceea ce ne dorim. Dacă îmi asum ceva, voi întoarce lumea cu susul în jos pentru a realiza acel lucru”, a adăugat ea.

Cele patru câștigătoare regionale care vor fi premiate în acest an sunt: 

  • Maimouna Ba (Africa), o activistă din Burkina Faso care a ajutat peste 100 de copii strămutați să se întoarcă la școală și a îndrumat peste 400 de femei strămutate către independența financiară. 
  • Jin Davod (Europa), o antreprenoare socială care s-a bazat pe propria experiență de refugiată siriană pentru a construi o platformă online care a pus în legătură mii de supraviețuitori ai traumelor cu terapeuți autorizați care oferă sprijin gratuit în domeniul sănătății mintale. 
  • Nada Fadol (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), o refugiată sudaneză care a mobilizat ajutoare esențiale pentru sute de familii de refugiați care au fugit în Egipt în căutare de siguranță.
  • Deepti Gurung (Asia-Pacific), care a militat pentru reformarea legilor privind cetățenia din Nepal după ce a aflat că cele două fiice ale sale au devenit apatride – deschizând o cale către cetățenie pentru ele și pentru alte mii de persoane aflate în situații similare. 


Premiile vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Geneva pe 14 octombrie, de la ora 20:30 (ora R. Moldova). Găzduit de actrița sud-africană Nomzamo Mbatha, evenimentul va prezenta activitatea câștigătorilor și va include prestații ale ambasadoarei bunăvoinței Kat Graham, ale sopranei moldovence Valentina Nafornița și ale cântăreței și compozitoarei Emeli Sandé (MBE). De asemenea, evenimentul va fi transmis live. Premiile poartă numele exploratorului, omului de știință, diplomatului și umanitarului norvegian Fridtjof Nansen.