Pompierii au lichidat incendiul izbucnit acum patru zile la rezervorul nr. 2 din Portul Internațional Liber Giurgiulești
Pompierii au stins complet, după patru zile, incendiul izbucnit la un rezervor din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în după amiaza zilei de 24 ianuarie angajații IGSU din sudul țării au lichidat incendiul izbucnit la rezervorul nr. 2 în care se păstra o cantitate de 500 de tone de șrot de semințe de floarea soarelui.
„La fața locului permanent au activat angajații IGSU și au asigurat securitatea antiincendiară pentru infrastructura din zonă și a obiectivelor din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Datorită intervenției salvatorilor riscurile au fost diminuate, iar tehnica grea a reușit să dezasambleze toate componentele rezervorului”, potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectorat.
Vineri, 20 ianuarie, angajații IGSU au fost alertați în port după ce rezervorul nr. 2 a luat foc. Pentru lucrările de stingere și menținere a siguranței antiincendiare au fost antrenate 5 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 13 angajați.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a anunțat marți, 24 ianuarie, că a dispus sistarea activității „Danube Oil Company” până la remedierea încălcărilor depistate, iar Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) a dispus demolarea silozurilor neconforme. Materialele controalelor vor fi transmise Procuraturii pentru examinare.
Urmare a controalelor efectuate la compania „Danube Oil Company”, ale cărei silozuri de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești au luat foc în ultimele săptămâni, IPM a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă, în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile, informează reprezentanții IPM.
AST a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor.
„Soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc”, informează responsabilii de la AST.
Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. ”Calea Ferată Moldova”.