Poliția R. Moldova a venit cu precizări referitor la regulile instituite în perioada stării de urgență
Comisia pentru Situațiii Excepționale a instituit începând cu 3 aprilie 2021, regim special de circulație a persoanelor, în orașele Chișinău și Bălți. Astfel, se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00. În acest sens, poliția R. Moldova a venit cu precizări referitor la regulile instituite în perioada stării de urgență.
potrivit unui comunicat emis de Poliția R. Moldova, excepție fac persoanele care:
– Se deplasează în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
– Se deplasează pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
– Se deplasează în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
– Se deplasează din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
Totodată, se interzice aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive.
Potrivit Poliției, la verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator, pe orice suport, ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în formă liberă (model atașat mai jos).
- Se interzice circulaţia şi aflarea persoanelor în spaţii publice, aflate în intravilanul localităţilor: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
- Persoanele care se află în afara domiciliului/reședintei sau altui loc de trai, sunt obligate să deţină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.
- Se interzice desfăşurarea adunărilor, întrunirilor, manifestaţiilor publice, mitingurilor şi a altor acţiuni de masă.
La fel, se sistează organizarea ceremoniilor de celebrare a înregistrării solemne a nou-născutului şi căsătoriilor jubiliare, inclusiv celebrarea solemnă a căsătoriei, astfel asigurându-se încheierea căsătoriei exclusiv în incinta serviciului stare civilă/centrului multifuncţional şi doar în prezenţa exclusiva a mirilor.
Totodată, membrii comisiei au decis că în cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănatate publică sau va pune în pericol sănătatea cetățenilor, activitatea acesteia va fi suspendată pe perioada stării de urgență.
Model de declarație
- DOC/ A fost publicată dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale privind regimul stării de urgenţă
- DOC/ Stare de urgență cu nicio restricție în plus pentru cultele religioase. Autoritățile fac referire la deciziile adoptate anterior de CNESP. Lista principalelor restricții
Prim-ministrul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a anunțat restricțiile care vor fi impuse în perioada stării de urgență, 1 aprilie – 30 mai curent. Astfel, de sâmbătă, 3 aprilie, în municipiile Chișinău și Bălți se va institui un regim special de circulație a persoanelor.
Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat miercuri, 31 martie, proiectul de hotărâre al Guvernului în exercițiu cu privire la declararea stării de urgență. 52 de deputați au votat pentru instituirea stării de urgență în R. Moldova, pentru următoarele 60 de zile.
Cabinetul de miniștri a votat marți, 30 martie hotărîrea de Guvern, care presupune transmiterea Parlamentului a unui raport al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, privind necesitatea declarării stării de urgenţă.
Acum un an, pe 17 martie 2020, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile.