Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Poliția îi atenționează pe cei…

Poliția îi atenționează pe cei care vor să se aboneze la un canal de Telegram, cunoscut pentru postarea imaginilor intime cu femei, că ar putea să le fie compromise conturile

Imagine simbol

Oamenii legii atenționează cetățenii că, de la începutul lunii septembrie, pe teritoriul R. Moldova s-au intensificat cazurile de phishing în cadrul rețelelor de socializare TikTok și Instagram, unde sunt distribuite link-uri la site-uri false ce colectează date de acces la conturile personale din cadrul aplicației „Telegram”.

În urma investigațiilor efectuate de către ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului Național de Investigații s-a stabilit că, sub pretextul abonării la un canal privat cunoscut în mediul online ce postează imagini intime ale altor persoane, în cadrul rețelelor de socializare TikTok și Instagram sunt plasate link-uri către pagini web de tip „phishing”, care obligă introducerea datelor de acces la aplicația „Telegram”.

Astfel, introducând datele conturilor personale pe platforma falsă, utilizatorii își compromit contul, acordând acces la el altor persoane.

Polița susține că „acordă o atenție deosebită prevenirii cazurilor de acest gen și neadmiterii dezvoltării lor”, astfel recomandă:

  • Fiți prudenți înainte de a face click.
  • Asigurați-vă că site-urile web pe care le accesați sunt autentice și utilizați doar conexiuni securizate (https).
  • Informați-vă din surse deschise despre amenințările în mediul online, dar și metodele de prevenire.

Autorii unui grup de Telegram din Moldova promovează „revenge porn” și fac bani din asta

De curând, mai multe activiste pentru drepturile femeilor printre care Lorelei Grigoriță, Doina Danielean și Anastasia Slacfenco au bătut alarma despre existența unor grupuri de Telegram cu conținut pornografic. În aceste grupuri sunt distribuite imagini intime cu femei din Moldova fără consimțământul acestora, iar accesul într-un astfel de grup costă între 200 și 300 de lei. Activistele cer implicarea autorităților în aceste cazuri, potrivit unui articol Moldova.org.   

Lorelei Grigoriță, activistă pentru drepturile femeilor, spune că a fost contactată de cel puțin două femei imaginile cărora ar fi apărut în acest grup. Una dintre ele spune că imaginile din grup îi sunt atribuite, dar în poze nu apare ea. O altă tânără, imaginile căreia ar fi fost postate mai demult, ar fi primit apeluri în care i s-ar fi cerut bani ca să fie șterse imaginile.

Autorul și administratorul canalului de Telegram care a publicat imagini intime cu femei din R. Moldova este vizat și în alte cauze penale. Potrivit poliției, persoana cu pricina este anunțată în căutare de mai multă vreme pentru diverse infracțiuni comise. Declarațiile au fost făcute de Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) în cadrul ediției de vineri, 6 septembrie, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.