Poliția atenționează: Persoanele care conduc vehiculele în stare de ebrietate, ce depășește gradul maxim stabilit de lege, riscă să rămână fără mașini
Persoanele care conduc vehiculele în stare de ebrietate, ce depășește gradul maxim stabilit de lege, care predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule, precum și cei care conduc autovehiculul fiind privați de dreptul de a conduce – riscă să rămână fără mașini, atenționează Inspectoratul General al Poliției (IGP).
„În baza Ordinului IGP nr. 310 din 4 septembrie 2023 a fost aprobată Instrucțiunea privind modul de aplicare a art. 439/7 din Codul Contravențional al R. Moldova referitor la confiscarea specială a vehiculelor în cadrul procesului contravențional.
Confiscarea specială se aplică de către instanța de judecată la demersul agentului constatator.
Agentul constatator al poliției doar constată fapta, iar ulterior urmează să solicite instanței de judecată aplicarea măsurii de siguranță – confiscarea specială a vehiculului”, precizează IGP.
Poliția recomandă conducătorilor auto să respecte Regulamentul Circulației Rutiere pentru a nu deveni subiecții confiscării speciale.
Șoferii care încalcă regulile de circulație sunt sancționați mai dur. Pe 6 iulie 2023 a intrat în vigoare mai multe prevederi adoptate de Parlament la începutul lunii martie, printre care suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h.
Astfel, depășirea vitezei de circulație stabilite pe sectorul respectiv de drum de la 40 la 60 km/oră se sancționează cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale (1500-1800 de lei, n.red.) cu aplicarea a cinci puncte de penalizare. În același timp, șoferii care depășesc viteza de circulație pe sectorul respectiv de drum de la 60 la 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale (2250-2500 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 30 la 45 de zile.
Cel mai dur vor fi pedepsiți conducătorii auto care vor depăși viteza de circulație cu peste 80 km/oră. Aceștia vor fi sancționați cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3750-5000 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 60 la 90 de zile. Depășirea repetată a vitezei de circulație, în cursul aceluiași an, se sancționează cu amendă de la 150 la 200 de unități convenționale (7500 – 10 000 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 120 la 180 de zile.
De asemenea, șoferii care nu vor respecta marcajul rutier se vor alege doar cu un avertisment, aceasta fiind o opțiune pe lângă amendă.