Principală  —  IMPORTANTE   —   Platforma DA anunță organizarea unui…

Platforma DA anunță organizarea unui protest la Consiliul Concurenței: „Prețurile la carburanți cresc galopant, iar instituțiile abilitate ale statului nu întreprind nimic”

Imagine-simbol

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr (DA) anunță organizarea unui protest la Consiliul Concurenței în legătură cu „majorările nejustificate ale prețurilor la carburanți”.

Platforma DA anunță organizarea unui protest pentru 7 iunie curent. Acțiunea se va desfășura în fața clădirii Consiliului Concurenței, începând cu ora 11:00.

„Platforma DA anunță un protest la Consiliul Concurenței: prețurile cresc galopant, iar instituțiile abilitate ale statului nu întreprind nimic pentru a controla procesul, înțelegerile de cartel privind majorările atât de nejustificate ale prețurilor la carburanți continua nestingherit. Platforma DA îndeamnă cetățenii să stopeze acest dezmăț al prețurilor printr-un protest în fața Consiliului concurenței luni, 7 iunie, începând cu ora 11.00”, se arată într-o notă informativă.

Pe 4 mai curent, vicepreședintele Parlamentului dizolvat, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari a solicitat convocarea de urgență a Comisiei Economie, Finanțe și Buget pentru audierea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și a Consiliului Concurenței „în vederea stabilizării situației pe piața petrolieră”.

Alexandru Slusari susținea atunci că la începutul lunii mai a avut loc a șasea majorare a prețurilor la produsele petroliere în ultimele patru luni.

„Pe fundalul haosului guvernamental companiile petroliere trec orice linie roșie. Chiar dacă există un raport al Consiliului Concurenței despre acțiuni multiple concertate ale acestor companii, petroliștii din nouă recurg la acorduri de cartel, fiind încrezuți că din nouă rămân nesancționați. A avut loc a șasea majorarea prețurilor la carburanți în ultimele 4 luni. Din nou absolut nejustificată în contextul cotațiilor internaționale a țițeiului. Încă o lovitură sensibilă pentru economia țării, în special pentru agricultură.

Este sfidarea crasă a bunului simț în ideea majorării veniturilor petroliștilor în ajunul modificării metodologiei de calculare a prețului minimal la produsele petroliere. Cetățenii au tot dreptul și chiar ar trebui să iasă la proteste. Platforma DA cere categoric să fie urgent convocată ședința Comisiei Economie, Finanțe și Buget pentru audierea ANRE-ului și a Consiliului Concurenței în vederea stabilizării situației pe piața petrolieră”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.

Pe 5 mai, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Decizia a fost luată, susține șefa statului, după ce în cadrul ședinței din luna februarie a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) a recomandat Parlamentului modificarea cadrului legal pentru plafonarea prețurilor. Astfel, benzinăriile nu mai pot afișa alte prețuri decât cele stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit președintei Sandu, necesitatea de a plafona prețurile la produsele petroliere prin lege a venit ca urmare a înţelegerilor de cartel pe piaţa petrolieră şi inacțiunilor Consiliului Concurenței.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari, a publicat pe 29 aprilie o parte din raportul Consiliului Concurenței privind acordurile de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova. Potrivit raportului, a fost constatată existența a cel puțin două întreprinderi independente pe piața petrolieră din R. Moldova, denumirile cărora nu au fost divulgate.

Pe 12 martie, deputații din Parlamentul dizolvat au acordat „vot de neîncredere” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) și au solicitat demisia Consiliului de Administrație al instituției. Tot atunci, Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE, a fost audiat în plenul Legislativului în legătură cu scumpirile la carburanți și produse petroliere.