Peste o mie de absolvenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au jurat solemn să-și consacre viața activității în serviciul umanității. Ministrul Educației: „La medicină au mers întotdeauna cei mai buni”
Peste o mie de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au jurat solemn să-și consacre viața activității în serviciul umanității: „Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră. Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi, chiar şi după decesul lor”, au rostit absolvenții Promoției 2024 în cadrul Ceremoniei de depunere a Jurământului Medicului și Farmacistului.
În acest an, au susținut cu succes examenele 1025 de absolvenți, dintre care 421 sunt cetățeni străini.
„Astăzi ne-ați făcut să trăim pentru a câta oară sentimentul mândriei pentru Alma Mater, pentru țară, pentru Republica Moldova”
„În acest an, au susținut cu succes examenele de absolvire 1025 de studenți, dintre care 604 de tineri și tinere din Republica Moldova și 421 de studenți internaționali, originari din 13 țări ale lumii. Pentru sistemul de sănătate au fost pregătiți specialiști în Medicină – 746, Stomatologie – 152, Farmacie – 78 și Medicină preventivă – 7. Și programele de licență: Sănătate publică – 14, Asistență medicală generală – 11 absolvenți, ce constituie a treia promoție, Optometrie – 10 absolvenți, ce constituie a patra promoție și Tehnologie radiologică – 7 tineri. Alte 30 de persoane au finalizat studiile de master la programele: Nutriție umană – 16 (prima promoție), Optometrie clinică – 3 și Sănătate mintală publică – 11”, a menționat rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, în alocuțiunea sa.
Rectorul Emil Ceban a felicitat absolvenții, subliniind responsabilitatea pe care și-au asumat-o.
„Astăzi ne-ați făcut să trăim pentru a câta oară sentimentul mândriei pentru Alma Mater, pentru țară, pentru Republica Moldova. Pe parcursul anilor de studii, alături de dumneavoastră, au fost profesorii, decanii, prodecanii, care v-au îndrumat în procesul de însușire a profesiei.
Avem certitudinea că veți deveni specialiști de valoare indiferent de localitatea și țara în care veți activa.
Prin depunerea jurământului vă angajați să aveți grijă de sănătatea și bunăstarea unei societăți care își pune în voi speranțele sale de sănătate fizică și morală”, a punctat rectorul USMF.
Maia Sandu: „Să ne unim eforturile ca să încurajăm cetățenii să aibă grijă mai bine de sănătatea lor și să construim împreună Moldova Europeană, o țară unde oamenii pot trăi mai mult, mai bine și mai sănătos”
Prezentă la eveniment, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat recunoștința față de profesorii de la USMF „Nicolae Testemițanu” și le-a mulțumit absolvenților pentru alegerea de a deveni medici și de a salva vieți omenești.
„Apreciez profesionalismul și dăruirea tuturor medicilor din Moldova și mizez pe implicarea și energia tinerilor specialiști. Folosesc acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea pentru personalul didactic al USMF «Nicolae Testemițanu», unde absolvenții de azi au învățat după programe de studii acreditate de Federația Mondială pentru Educație Medicală, și unde mulți dintre voi veți reveni pentru specializări și consultații pe parcursul carierei.
Astăzi Moldova face eforturi mari pentru a avansa rapid pe calea aderării la UE. În Moldova Europeană, fiecare cetățean va avea servicii de sănătate de calitate, iar medicii vor avea condiții bune de muncă.
Vă doresc, ne doresc, să trăim în curând în Moldova Europeană, așa încât doctorii să aleagă să salveze vieți acasă, pentru că în Moldova au condiții de muncă la fel de bune ca oriunde în Europa.
Să ne unim eforturile ca să încurajăm cetățenii să aibă grijă mai bine de sănătatea lor și să construim împreună Moldova Europeană, o țară unde oamenii pot trăi mai mult, mai bine și mai sănătos”, a conchis președinta.
„USMF reușește, an de an, să atragă cei mai buni absolvenți ai sistemului nostru educațional”
Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, i-a felicitat pe absolvenți că au rezistat în fața provocării de a face o facultate de medicină. „Dacă ați reușit, înseamnă că sunteți cei mai buni. Adevărul este că la medicină au mers întotdeauna cei mai buni.
Felicitări USMF pentru faptul că reușește, an de an, să atragă cei mai buni absolvenți ai sistemului educațional. Să știți că 70% dintre toți absolvenții de BAC cu note de 9 și 10 aleg să vină la USMF.
Acesta este testamentul calității studiilor la această universitate și a reputației. Îmi pare, oarecum, rău că furați din potențialii pedagogi, dar apreciem că-i rețineți acasă pe cei mai buni.
Dragi absolvenți, vă încurajez să iubiți oamenii, indiferent de statutul lor social. Ei se vor afla în fața voastră în cel mai vulnerabil moment din viața lor, cu așteptări enorme, iar voi în acel moment dețineți o superputere. Folosiți-o responsabil, cu multă dragoste și cu multă empatie față de ei. Indiferent de circumstanțele prin care treceți, niciodată să nu uitați de jurământul pe care l-ați depus”, a declarat Dan Perciun.
„Vă așteptăm cu drag în sistemul de sănătate pentru a construi împreună un viitor european aici, acasă”
În discursul său, Ministra Sănătății a Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a menționat că, prin depunerea Jurământului lui Hipocrate, absolvenții la medicină și-au asumat angajamentul de a respecta principiile etice ale profesiei și de „a oferi cea mai bună îngrijire pacienților – cu empatie, dedicație și perseverență. Ați ales cea mai nobilă dintre meserii, care necesită mult profesionalism, dăruire, umanitate, responsabilitate și sacrificiu. Dragi absolvenți, vă doresc succese în rezidențiat și vă așteptăm cu drag în sistemul de sănătate – pentru a construi împreună un viitor european aici, acasă”, a spus ministra.
„Vă mulțumim că ați ales programe de studii necesare societății. Voi veți consolida sistemul de sănătate la standarde europene”
Gheorghe Plăcintă, conferențiar universitar, decan al Facultății de Medicină nr. 1, a felicitat absolvenții care vor „intra în istorie drept cea de-a 78-a promoție de mediciniști. Îndrumați și școliți de către profesorii voștri, ați finalizat cu brio prima etapă de formare profesională. Suntem mândri că eforturile noastre comune au atins scopul măreț de a deveni medici. Vă mulțumim că ați ales programe de studii necesare societății. De pregătirea și competențele voastre profesionale depinde bunăstarea acestui popor. Voi veți consolida sistemul de sănătate la standarde europene”.
„Păstrați-vă mintea deschisă pentru cercetare, inovație și progres. Și păstrați Moldova în inimile voastre”
„În pofida diferitelor provocări, ați reușit. Sunteți învingători pentru voi înșivă, pentru familiile și comunitățile voastre. Sunteți medici licențiați și puteți face următorul pas în viața profesională. Lărgiți-vă limitele și înfruntați noi provocări. Păstrați-vă mintea deschisă pentru cercetare, inovație și progres. Și păstrați Moldova în inimile voastre”, a fost îndemnul decanului Facultății de Medicină nr. 2, Mircea Bețiu.
În mesajul său de felicitare, Oleg Solomon, decanul Facultății de Stomatologie, a menționat că eforturile și susținerea necondiționată a părinților „sunt răsplătite prin realizările lor și prin faptul că sunt pregătiți să contribuie la sănătatea și bunăstarea societății”, iar pe absolvenți i-a îndemnat să se ghideze de „valorile fundamentale: adevărul, bunătatea, dragostea pentru oameni și profesia voastră”.
„Astăzi, în Republica Moldova, este un deficit de cadre medicale și farmaceutice. Chiar dacă diploma voastră este ușor recunoscută pe plan național și european, vă îndemn să vă regăsiți și să rămâneți aici, acasă”, a fost îndemnul decanului Facultății de Farmacie, Nicolae Ciobanu.
Cuvinte de recunoștință pentru profesori, părinți și colegi, au rostit și câțiva dintre cei mai buni absolvenți ai universității: Pavel Cepraga, Daniela Cebanu, Abu Leheya Omar, Arafat Majda, Cai Zehua și Dorin Boguș.
„Privesc înapoi cu recunoștință și bucurie la anii de studii. Dragi profesori, vă mulțumim că ați fost mai mult decât mentori. Ne-ați ghidat cu răbdare și înțelepciune, și ne-ați oferit uneltele necesare pentru a ne depăși hotarele”, a conchis Dorin Boguș.