Peste 460 de teste COVID-19 false, identificate de la începutul anului curent. Poliția de Frontieră: Falsificarea testului se pedepsește cu amendă de până la 32 500 lei sau închisoare de până la 2 ani
Peste 460 de teste COVID-19 cu semne de falsificare au fost identificate de la începutul anului curent până la data de 31 mai. Din numărul total de falsuri, 108 teste au fost ridicate pe sensul de intrare în R. Moldova, 346 de teste au fost depistate pe direcția de ieșire din țară, iar șapte teste au fost identificate pe teritoriul R. Moldova, anunță Poliția de Frontieră.
Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, la sfârșitul lunii mai curent, a fost înregistrată o descreștere a numărului de teste false comparativ cu primele zile de la impunerea obligativității de a prezenta testul COVID-19 la intrarea în R. Moldova (luna martie).
„Cele mai multe teste falsificate au fost depistate în Aeroportul Internațional Chișinău, Leușeni, Sculeni, Criva și Palanca. În multe cazuri, persoanele documentate și-au justificat faptele ilegale prin limită de timp pentru efectuarea testului când apar urgențe de a trece frontiera; frica de a avea rezultatul pozitiv și ca urmare imposibilitatea de a trece frontiera; financiar; neobligativitatea de a fi plasat în autoizolare.
Deși argumentele sunt diferite, penalitatea este aceeași pentru toți, conform art. 361 (al.1) CP al R. Moldova, persoanele riscă amendă de până la 32 500 lei sau închisoare de până la 2 ani. În mare parte a cazurilor sunt falsificate datele de identitate, deși testul PCR COVID-19 poate fi unul autentic însă nu aparține persoanei care se află în punctul de trecere a frontierei, la fel se falsifică și termenul de emitere a acestui document”, se arată într-o notă informativă a instituției.
Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre certificatele false pentru depistarea COVID-19. ZdG a reușit să cumpere un certificat, în care este scris că reporterul a fost testat negativ la COVID-19, chiar dacă nu i-a fost prelevat material biologic pentru determinarea prezenței virusului. Documentul indică că a fost remis de IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana. Acesta are un QR valid care, la scanare, ne redirecționează către site-ul instituției publice la secțiunea „Laboratorul Clinic Diagnostic” și un număr dintr-un „raport de analize medicale”, ce corespunde unei probe biologice înregistrate în Laboratorul de Diagnostic Clinic al IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM).