Peste 240 de cetățeni ai R. Moldova, printre care și minori, blocați la frontiera franco-germană
Peste 240 de cetățeni ai R. Moldova, printre care și minori sunt blocați la frontiera cu Germania. Potrivit Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), cursa a fost organizată ilegal de compania de transport Trans Eric Tur, fapt pentru care și autoritățile de la frontieră nu le-au permis să treacă. Între timp, pasagerii se plâng că îndură foame de 24 de ore.
Potrivit unui pasager, două autocare pline cu cetățeni ai R. Moldova au pornit la 25 aprilie, din Paris, spre casă. Ajunși la frontiera cu Germania, autocarele au fost oprite de oamenii legii, din motiv că pasagerii nu aveau bilete de călătorie. Totodată, Poliția de Frontieră ar fi confiscat toți banii găsiți la șoferi.
„Noi am achitat câte 200 de euro șoferului, dar nu am primit bilet de călătorie”.
Reprezentanții companiei de transport le-au dat asigurări că în scurt timp vor porni spre R. Moldova, dar pasagerii rămân blocați la frontieră de mai bine de 24 de ore.
„Stăm aici de ieri de la ora 15:30, fără apă, fără mâncare. Suntem disperați, nu mai rezistăm ”, mai precizează un pasager.
Și rudele Marianei Frunză se regăsesc printre pasagerii acestei curse. Mariana Frunză susține că rudele au decis să se întoarcă în R. Moldova, așa cum nu mai aveau bani de întreținere în Franța.
„Nu mai au resurse financiare pentru mâncare, chirie. Din ultimii bani au achitat câte 200 de euro pentru drum”, ne-a povestit Mariana Frunză.
Din declarațiile pasagerilor, cursa Paris – Chișinău a fost organizată de către compania Trans Eric Trans. Contactați telefonic, reprezentanții companiei de transport au refuzat să vorbească cu reporterul ZdG.
„Telefonați șoferului din Franța. Nu dețin nicio informație”, a declarat reprezentanta companiei de transport.
Am încercat să vorbim cu unul dintre șoferii cursei, dar de fiecare dată a închis telefonul.
Pentru ZdG, Agenția Națională Transport Auto a declarat că cursa Franța- Chișinău a fost organizată fără autorizațiile necesare.
„Agenția Națonală Transport Auto nu a autorizat vreo cursă specială de repatriere a cetățenilor R. Moldova”.
„În conformitate cu Dispoziția nr. 17 din 13 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, se suspendă transportul rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu excepția curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale”, mai precizează ANTA.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), a venit cu o precizare la acest fapt și a relatat că Ambasada Republicii Moldova în Franța a contactat cu cetățenii moldoveni din autocarele menționate și a propus organizarea repatrierii acestora cu un zbor charter autorizat de CSE, ruta Paris-Chișinău, planificat pentru 28 aprilie 2020.
ANTA avertizează că efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, fără autorizarea Comisiei pentru Situații Excepționale, va fi sancționată cu suspendarea înregistrării până la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.