Peste 200 de mii de consumatori ai Termoelectrica au beneficiat în sezonul rece de compensații la achitarea facturilor pentru energia termică
Locatarii a circa 200 de mii apartamente din Chișinău, consumatori Termoelectrica, au beneficiat de compensații de stat, în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, la achitarea facturilor pentru energia termică, prin Programul „Ajutor la contor”. Majoritatea consumatorilor au fost încadrați în categoria de vulnerabilitate foarte ridicată, iar circa 103 mii de consumatori au achitat pentru căldură 1,450/Gcal, potrivit Termoelectrica.
„Termoelectrica S.A. informează că în sezonul de încălzire (noiembrie 2022 – martie 2023), lunar, locatarii a circa 200 de mii apartamente au beneficiat de compensații din bugetul de stat pentru achitarea facturilor la energie, conform Legii nr. 241/2022 din 28.07.2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, în sumă de cca 808 mil. lei.
În luna martie curent a fost alocată din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice cea mai mare parte a compensațiilor, în valoare de 223 mil. lei, ce reprezintă o compensare a plăților de 47% la facturile emise pentru consumul de energie termică”, anunță S.A. „Termoelectrica”.
Majoritatea consumatorilor, potrivit Termoelectrica, au fost încadrați în categoria de vulnerabilitate foarte ridicată, ceea ce înseamnă că circa 103 mii apartamente/consumatori au achitat pentru energia termică un tarif de 1.450 lei/Gcal.
Consumatorii Termoelectrica au beneficiat de compensații lunare pentru achitarea facturilor la energia termică, în funcție de gradul de vulnerabilitate atribuit prin Programul „Ajutor la contor”.
Potrivit Termoelectrica, în sezonul de încălzire 2021-2022 consumatorii au beneficiat de compensații de stat, în valoare de 524 mil. lei.
În toamna anului 2022, Guvernul a aprobat valoarea compensațiilor acordate pentru consumul de energie pentru perioada noiembrie 2022-martie 2023, precum și valoarea plafoanelor de consum eligibile pentru compensații. Astfel, pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat a fost stabilit la 1,3 Gcal pe lună pe loc de consum.
Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată au plătit un tarif final de 1450 de lei pe Gcal. Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată – un tarif de 1700 de lei pe Gcal, iar cei cu vulnerabilitate energetică medie – un tarif de 1950 de lei pe Gcal. Cei cu vulnerabilitate scăzută au plătit un tarif de 2500 de lei pe Gcal.
Prețul la energia electrică produsă și la energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” a fost majorat la 28 februarie, cu 723 de lei mai mare decât tariful anterior, conform hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Astfel, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprindere a fost aprobat în mărime de 3 577 de lei/Gcal (fără TVA). Prețul pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale S.A. „Termoelectrica” a fost stabilit de 3,93 lei/kWh (fără TVA).