Peste 150 de jurnaliști, editori, manageri media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism participă la ediția a șaptea a Forumului Mass-Media din R. Moldova
Peste 150 de jurnaliști, editori, manageri media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism participă la ediția a șaptea a Forumului Mass-Media din R. Moldova, care a început marți, 22 noiembrie, la Chișinău. La evenimentul care va dura două zile, au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți din țară și de peste hotare, potrivit Asociației Presei Independente (API).
Forumul Mass-Media 2022 a fost deschis de președinta Consiliului de Presă Viorica Zaharia. La eveniment au participat directorul executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac, președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, ambasadorul Uniunii Europene Jānis Mažeiks, șefa adjunctă a misiunii Ambasadei SUA, Laura Hruby și șeful adjunct al misiunii Ambasadei Britanice, Gary Davies.
În prima zi a Forumului au avut loc două dezbateri, una la tema „Jurnalismul pe timp de război” cu jurnalista Alexandra von Nahmen de la DW (Germania) și trei jurnaliști moldoveni care au reflectat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar în cadrul celei de-a doua a fost lansat „Indicele accesului la informație” care măsoară transparența instituțiilor publice în R. Moldova.
Potrivit API, în total, în cele două zile de Forum se vor desfășura șase ateliere despre hărțuirea jurnaliștilor în mediul online, fenomenul „copy paste”, depășirea stării de epuizare profesională, monetizarea conținutului în presa scrisă și online, moderarea comentariilor, evitarea și gestionarea conflictelor de interese. La aceste ateliere au fost invitați experți locali și internaționali din SUA, Germania, România, Ucraina.
La Forumul Mass-Media vor avea loc și câteva evenimente festive de înmânare a premiilor pentru jurnaliștii și redacțiile care au câștigat concursuri profesionale. În prima zi a Forumului a fost înmânat Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică, edițiile 2021 și 2022. De asemenea, vor fi premiați câștigătorii concursului „Investigațiile anului 2022” și ai concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială. Totodată, va fi lansată ediția 2022 a „Cărții Negre a risipei banilor publici”.
„Profesioniștii au ce-și spune: schimb de experiență într-o atmosferă informală” – acesta este genericul activităților de networking care se vor desfășura la începutul zilei a doua a Forumului, pe 23 noiembrie. Astfel, jurnaliștii și managerii media au posibilitatea să discute, să împărtășească idei și să solicite consultanță de la colegii de breaslă la cinci teme diferite.
După prezentarea concluziilor și recomandărilor atelierelor, participanții vor adopta Rezoluția Forumului Mass-Media 2022 care va fi transmisă autorităților naționale și organizațiilor internaționale care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, menționează API.
Forumul Mass-Media este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Freedom House.
Potrivit API, Forumul Mass-Media 2022 se desfășoară cu suportul Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Britanice la Chișinău (prin proiectul „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova/MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent), Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și DW Akademie (Germania).