Persoanele din Ucraina, care au fugit de război, vor fi ajutate să obțină statut de refugiat
Refugiații din Ucraina vor beneficia de asistență juridică oferită gratuit de cele patru Platforme regionale de dialog pentru acces la justiție, datorită susținerii Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Suediei.
Platformele, care activează în raioanele Soroca, Criuleni, Cimișlia, precum și în UTA Găgăuzia, vor ajuta persoanele care au fugit de război să obțină statutul de refugiat, să își perfecteze actele de identitate, să obțină codul numeric personal pentru încadrarea în câmpul muncii, să își înscrie copiii în instituțiile școlare și preșcolare ș.a.
„În aceste vremuri dificile, este necesar să fim uniți, să ajutăm, să sprijinim și să acordăm asistență persoanelor care fug din calea războiului cumplit din Ucraina, care și-au găsit locuințe temporare în Moldova. Împreună cu PNUD, am decis să răspundem nevoilor imediate ale zecilor de femei, vârstnici și copii adăpostiți la Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat. Partenerii noștri locali, ONG-urile care lucrează în cele patru raioane, sunt în prima linie și continuă să promoveze și să protejeze drepturile persoanelor aflate în situații vulnerabile”, afirmă Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei la Chișinău.
„Oamenii care au fugit din calea războiul din Ucraina, în special femeile, copiii și vârstnicii, au nevoie de asistență juridică pentru a se integra în comunitățile gazdă din Moldova, unde au găsit adăpost și ajutor. Iată de ce PNUD și Suedia, prin parteneriatele stabilite la nivel local cu Platformele de dialog pentru acces la justiție și ONG-urile, susțin oferirea de asistență juridică la perfectarea actelor de identitate, la înscrierea copiilor în grădinițe, școli și la angajarea în câmpul muncii”, susține Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Galina este una dintre primele refugiate care a ajuns la Soroca, unde i s-a oferit o locuință temporară și produse alimentare, de igienă și medicamente. Cu ajutorul Centrului de Resurse pentru Tineret „DACIA” din Soroca, membru al Platformei de dialog pentru acces la justiție, Galina a obținut codul numeric personal și astfel s-a angajat la o fabrică de confecții din localitate: „Am lucrat contabilă șapte ani. M-am gândit că trebuie cumva să câștig bani. Și timpul trece mai repede, dacă ai ocupație și nu stai să aștepți. Toți colegii m-au ajutat, mi-au explicat, mi-au arătat ce să fac”, a spus Galina, refugiată din Ucraina.
Totodată, va fi acordată consiliere psihologică, la sesiuni individuale și de grup, desfășurate inclusiv în limba ucraineană, pentru a fi accesibile tuturor. Pentru aceasta, Platformele vor angaja din rândul persoanelor refugiate psihologi, dar și pedagogi care vor organiza activități pentru copiii și tinerii veniți din Ucraina.
De asemenea, cu suportul Suediei și al PNUD vor fi oferite peste 2500 de pachete cu produse de igienă și alimentare.
Platformele regionale de dialog pentru acces la justiție din Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat au fost create în cadrul proiectului finanțat de Suedia „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale.