Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pericol de incendii. Recomandările IGSU…

Pericol de incendii. Recomandările IGSU pe timp de caniculă

Imagine simbol

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis avertizare de pericol de incendii, după ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a lansat cod galben de caniculă pentru perioada 28 iunie – 4 iulie, cu temperaturi ale aerului de +33oC. Avertizările vizează întreg teritoriul R. Moldova.

Pe timp de caniculă, IGSU recomandă cetățenilor să evite expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui, să se hidrateze corespunzător și să fie prudenți în zona lacurilor.

Pompierii avertizează oamenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. „În perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement”.

„IGSU avertizează repetat că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii să monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor și, să nu le permită scăldatul de unii singuri. Jocul copiilor în apă trebuie să fie monitorizat permanent. 

Consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă se interzice.

Oamenii sunt îndemnați să stea la umbră și să evite expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui. Dacă ieșirea din casă în orele de vârf este inevitabilă, atunci se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise.

Salvatorii îndeamnă oamenii să consume suficientă apă pe parcursul zilei. De asemenea, cei care au în grijă copii, vârstnicii și persoane cu boli cronice sunt rugați să-i protejeze de efectele caniculei”.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.