Pe timp de pandemie, zeci de angajați ai unei companii din Chișinău au fost „rugați” să scrie cereri de eliberare
În plină pandemie de coronavirus, circa 100 de oameni cu reședința în stânga Nistrului riscă să rămână fără un loc de muncă după ce compania din Chișinău la care lucrau le-a cerut să scrie cereri de „încetare a contractului individual de muncă prin acordul părților”. În timp ce firma angajatoare „a decis să nu comenteze nici într-un fel”, reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii afirmă că angajatorul nu este în drept să oblige salariații să depună astfel de cereri.
ZdG a discutat cu doi dintre angajați însă aceștia spun că în aceeași situație s-au pomenit aproximativ 100 de oameni din stânga Nistrului care erau angajați ai Societății pe Acțiuni „Introscop” din Chișinău, o uzină ce produce cablaje auto.
Angajații, „rugați” să scrie cereri de eliberare antedatate
„Când a început situația excepțională am fost anunțați că nu lucrăm două săptămâni. După asta am fost anunțați că se prelungește această perioadă. Acum, pe data de 9, am primit mesaj de la resurse umane că suntem nevoiți să scriem cereri de eliberare din propria dorință, anume cei care suntem în partea stângă a Nistrului. Ne-au trimis mesajul prin viber, cu tot cu modelul de cerere. Explicația – din cauză că în Transnistria este carantină. Este mesaj că pe data de 21 ei ies la lucru și în caz că nu scriem cerere de eliberare și nu ne prezentăm la lucru, ei ne dau afară pentru că nu ne prezentăm la lucru. Dar noi nu putem veni la lucru pentru că e carantină și nu ni se permite să trecem”, explică unul dintre angajații de la Introscop
Primul mesaj trimis de SA „Introscop” angajaților săi prin aplicația Viber:
Bună ziua!
Stimați angajați ai S.A. ”Introscop”, compania își reia activitatea la data de 13 aprilie 2020. Din cauza regimului de carantină instituit în Transnistria nu veți putea să vă prezentați la locul de muncă. Vă propunem încetarea contractului de muncă prin acordul părților, printr-o cerere cu data de 01 aprilie 2020 și să o expediați prin aplicația Viber sau alte aplicații disponibile, la numărul de telefon 060061***, iar angajatorul va achita un premiu pentru luna aprilie în mărimea unui salariu lunar persoanelor cu un stagiu de muncă la ”Introscop”SA mai mare de 6 luni și 0,5 salarii persoanelor cu un stagiu de muncă la ”Introscop” SA mai mic de 6 luni, drept ajutor în situația creată.
Mai jos veti găsi modelul de cerere de încetarea contractului de munca. Pentru mai multe detalii vă rugăm să vă adresați superiorului Dvs. Vă mulțumim pentru activitatea Dvs în cadrul companiei și pentru întelegere!
Cu stimă!
Administrația
S.A. ”INTROSCOP”
„Numai din satele moldovenești, Molovata Nouă și Cocieri, sunt cam 30 de oameni, dar în total din stânga Nistrului sunt în jur de 80-90. La toți le-au cerut să scrie cereri. Am înțeles că sunt și de pe malul drept care sunt impuși să scrie cerere. Cel mai straniu e că ei ne-au trimis mesajul pe 9 aprilie, dar ne pun să scriem cereri cu o dată din urmă, 1 aprilie. Am încercat să vorbim cu ei, dar au zis că nu – ori scriem cererea, ori ne concediază. În ultimul mesaj au zis că ei pot să activeze și pe timp de carantină și că au dreptul să concedieze oameni”, spune angajatul, adăugând că unii colegi de-ai săi au anunțat angajatorul că sunt gata să-și găsească loc de trai în Chișinău doar ca să nu-și piardă locul de muncă, însă administrația le spune că nu mai au nevoie și insistă să scrie cereri de concediere din proprie inițiativă.
„Au procedat foarte urât cu persoanele care suntem în partea asta a Nistrului”
Același lucru îl afirmă și un alt angajat. Potrivit lui, angajatorul i-ar fi informat că o bună parte dintre oamenii din stânga Nistrului au acceptat deja să scrie cereri de eliberare, așa cum le-a cerut Introscop.
„Ne-a spus că trebuie să stăm o perioadă acasă până o să se termine toată epidemia asta și pe urmă o să ieșim la lucru. Era totul bine. Când colo am înțeles că au început să strângă numai o grupă de oameni care să vină la lucru. La ceilalți ne-au trimis mesaj că ei vor să înceapă a lucra pe data de 13 și pentru că cei din Transnistria nu pot să se prezinte la lucru, trebuie să scrie cerere de eliberare de comun acord. Noi clar că nu suntem de acord. De ce să scriem cerere de eliberare dacă eu poate nu-s de acord? Ei au spus că în caz contrar noi o să vă eliberăm pe articol pentru neprezentare la muncă. Au fost cazuri când persoanele s-au adresat și au spus că pot să se mute la Chișinău și să vină la lucru, dar le-au spus că nu, că noi deja ne-am ales grupa care ne-a trebuit să lucrăm. Ei ne influențează să scriem această cerere și multă lume a scris deja. Ei spun că au rămas puțini care nu au scris. Ne gândeam și noi să scriem că ei au promis pe luna aprilie bonus un salariu persoanelor care au lucrat la ei mai mult de jumătate de an. Îi 4 mii de lei un salariu. Au promis pentru luna aprilie, dar noi nu avem nici o dovadă că ei o să plătească”, povestește angajatul, adăugând că pentru majoritatea celor care lucrau la uzina Introscop salariul era unica sursă de existență:
„Au procedat foarte urât cu persoanele care suntem în partea asta a Nistrului. Suntem o grămadă de oameni. Pentru majoritatea era singura sursă de venit. Avem copii, avem credite…”
Contactați pentru un punct de vedere, reprezentanții Departamentului resurse umane al SA „Introscop” ne-au spus inițial că solicitarea către angajați de a scrie cereri de eliberare a fost „o rugăminte”, reieșind din situația nefavorabilă economic în care s-a pomenit uzina, dar că nu ar avea caracter obligatoriu. Apoi interlocutoarea ne-a spus că nu are mandat să vorbească în numele companiei și că ar trebui să vorbim cu juriștii societății, îndemnându-ne să revenim mai târziu sau a doua zi. Contactați din nou astăzi, 16 aprilie, reprezentanții Introscop ne-au comunicat că „conducerea a decis să nu comenteze nici într-un fel”.
Inspectoratul de Stat al Muncii: Angajatorul nu este în drept să oblige salariatul să depună o astfel de cerere
Într-un răspuns la solicitarea ZdG, Inspectoratul de Stat al Muncii ne-a comunicat că acțiunile angajatorului Introscop nu se încadrează în limitele legale și că, în contextul pandemiei de Covid-19, legea prevede alte soluții decât cele aplicate de Introscop.
Adrian Bobeica, șef adjunct al Direcției monitorizarea controlului în domeniul raporturilor de muncă și securității și sănătății în muncă al Inspectoratul de Stat al Muncii:
„Conform prevederilor art.82/1 din Codul Muncii, contractul individual de muncă poate înceta, în orice moment, prin acordul scris al părţilor. Astfel, pentru încetarea contractului individual de muncă în temeiul acestui articol, urmează a fi acordul ambelor părți, atât al salariatului, cât și al angajatorului. Angajatorul nu este în drept să oblige salariatul să depună o astfel de cerere (ca în anexă). De asemenea, angajatorul nu este în drept să impună/oblige salariatul să depună și cerere de demisie.
Astfel, în contextul COVID-19 și declarării stării de urgență (în cazul dat imposibilitatea salariaților de a se deplasa în legătură cu declararea carantinei în regiunea din stânga Nistrului), angajatorii (în vederea păstrării cadrelor calificate din cadrul unității) în opinia noastră ar urma fie să declare șomajul tehnic conform prevederilor art. 80 din Codul muncii, care presupune achitarea de către angajator a unei indemnizații care nu poate fi mai mică de 50% din salariul de bază a salariaților vizați și posibilitatea angajatorului de a relua activitatea oricând, sau staționarea, care, spre deosebire de șomajul tehnic, poate fi înregistrată doar în privința unuia sau a mai multor salariați și nu este condiționată în mod obligatoriu de existența motivelor economice obiective ale angajatorului. Pe durata staționării, care este cea mai des aplicată în cazul situației create de COVID-19 (nu depinde de voința părților), angajatorul va fi obligat să achite salariul în mărime de cel puțin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului”, se spune în răspunsul Inspectoratului de Stat al Muncii.
Conform informațiilor de pe site-ul SA „Introscop” (fosta uzină „Electrotocipribor”, Asociația de producție „Volna”), societatea a fost fondată în anul 1959 și era cunoscută peste hotarele țării ca cel mai mare producător de sisteme ultrasonice de testare nedistructivă pe spațiul Europei de Vest și al țărilor CSI.
„Astăzi „Introscop” SA este una dintre cele mai dinamice companii industriale din Moldova, cu peste 2000 angajați. În anul 2008 compania a devenit privată, cunoscând pe parcursul ultimilor 5 ani un proces de restructurare și modernizare continuă. În rezultatul eforturilor întreprinse a fost inițiată în 2010 o nouă direcție de activitate – producerea cablajelor și modulelor electrice pentru industria automotivă, în cooperare cu concernul german LEONI AG și holding-ul japonez SUMITOMO. Actualul profil de activitate al companiei „Introscop” SA include următoarele domenii: Producerea cablajelor pentru industria automotivă; Prelucrarea metalului și plasticului; Darea în arendă a spațiilor industriale pentru proiecte alternative”, se mai spune pe site-ul companiei.