Pe timp de pandemie: Copaci defrișați ilegal și teren privat din interiorul parcului Valea Trandafirilor – îngrădit. În februarie, o companie de construcții a cumpărat terenul de la o fostă companie de asigurări
Timp de două zile, pe strada Mazililor 34 din sectorul Botanica din Chișinău, un teren aflat chiar în incinta parcului „Valea Trandafirilor” au fost defrișați peste 20 de copaci. Totodată, terenul a fost îngrădit cu un gard metalic.
În adresa Ziarului de Gardă mai mulți cititori au trimis filmulețe video și imagini, menționând că gardul a fost instalat miercuri, 8 aprilie, și tot în acea zi, arborii au început să fie tăiați.
„Acolo este teren privat”
Șeful Întreprinderii Municipale ,,Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, Serghei Carp, a declarat pentru ZdG că zona respectivă este privată, iar autoritățile locale nu au putut interveni pentru a stopa tăierile de copaci.
,,Acolo este teren privat și suntem la curent cu aceste defrișări. Acolo a fost Poliția și am anunțat Inspectoratul pentru Protecția Mediului ca să se ducă să clarifice. Spații Verzi nu are nicio atribuție. Acum trebuie reprezentanții Inspectoratului de Mediu să vadă legalitatea acestor defrișări”, a punctat Serghei Carp.
,,S.A. Alliance Insurance Group dețin un teren pe strada Mazililor 34. Este proprietate privată. Ei au obținut un document de la Direcția Generală Locativ-Comunală pentru a efectua lucrări de salubrizare. Dar dânșii, sub pretextul acelui document, au defrișat 20 de arbori, cu diametrul de 12 – 50 cm, specia arțar american. Și un salcâm este vătămat. Aceștia nu au avut autorizație pentru a efectua lucrările de tăiere a arborilor. Cazul dat este documentat de către Inspectoratul de Poliție Botanica în comun cu Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău. Acum se acumlează probe pentru dosar și ulterior se va lua o decizie. Poate va trimie la noi, la Protecția Mediului, și după competențe să luăm noi măsuri. La ora actuală defrișările sunt stopate. Direcția Generală Locativ-Comunală a emis acel act pentru a salubriza zona, dar în nici un caz pentru a tăia copacii. Pentru cele întâmplate ei riscă amendă, plus (recuperarea, n.r.) prejudiciului cauzat”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Lilian Munteanu, șef IPM Chișinău.
Munteanu a subliniat faptul că, în acest moment, nu se cunoaște suma totală a prejudiciului cauzat după tăierea arborilor.
Alliance Insurance Group a vândut terenul unei companii de construcții
Datele de la Cadastru consultate de ZdG arată că terenul amplasat pe strada Mazililor 34 are o suprafață de 88 de ari. A fost vândut de autorități încă în 2004 în urma unei licitații publice. De atunci, și-a schimbat de mai multe ori proprietarii.
În 2016, terenul a intrat în proprietatea companiei de construcții „Inamstro”. În iunie 2016, compania însă vinde terenul cu cele câteva construcții de pe el firmei „Alliance Insurance Group”, cea care a gestionat anterior compania de asigurări cu același nume – fosta „Victoria Asigurări”, atribuită controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. În 2018, terenul a fost pus în gaj la o altă companie de asigurări, Moldasig, pentru 15,6 milioane de lei.
La 24 februarie 2020, în urma unui antecontract, terenul și bunurile imobile de pe el ajung în proprietatea companiei „Promilton” SRL, cea care gestionează compania de construcții „Sky House”.
Firma „Promilton” SRL este administrată de Serghei Tafratov fiind fondată de Serghei Tafratov (33%), Alexei Cobușcian (33%) și Mihail Zavricico (34%). Un reprezentant din departamentul vânzări al companiei ne-a anunțat că nu ne poate oferi informații despre acel teren, precizând că vom fi contactați ulterior de către juriștii firmei pentru detalii.
Anterior, terenul din str. Mazililor a fost pus de mai multe ori sub sechestru, inclusiv în cadrul unor cauze penale.
Curtea de Conturi: Terenul vândut cu ilegalități în 2004 pentru 2,56 milioane de lei
În 2010, o hotărâre a Curții de Conturi arăta că, în anul 2004, executorul judecătoresc al Direcţiei Centru a Departamentului de executare a deciziilor judiciare, Vitalie Seinic a sechestrat şi ulterior a comercializat 3 imobile ale MAI (complexul de clădiri şi construcţii de pe str.Pietrarilor 1/3; imobilul din str.Petricani 88/9 şi imobilul din str.Mazililor 34), fără publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a comunicatului informativ privind licitaţia şi fără ca terenurile aferente imobilelor, cu suprafaţa totală de 384,8 ari, să fie realizate concomitent cu imobilele. Ca rezultat, la bugetul public naţional n-au fost încasate mijloace în sumă de 8,8 mil. lei. Executorul judecătoresc a sechestrat şi comercializat şi imobilul din str. Mazililor 34 (Parcul „Valea Trandafirilor”), care, fiind monument al culturii, inclus în Registrul monumentelor culturii de importanţă municipală cu nr.537 şi denumirea „Conac din anul 1837”, conform prevederilor art.1 alin. (2) din Legea privind ocrotirea monumentelor, se afla sub protecţia statului şi nu putea fi sechestrat şi înstrăinat, se preciza în hotărâre.
Conform acelei hotărâri, cei 88 de ari au fost vânduți în 2004 cu 2,56 milioane de lei.