Pe perioada stării de urgență în R. Modova nu a fost efectuată nicio operație de transplant: Unii pacienți, aflați pe lista de așteptare, au decedat din cauza infecției cu Covid-19
Pandemia de Covid-19 a lipsit, cel puțin pe perioada stării de urgență, pacienții care au nevoie de un transplant de potențiali donatori care le-ar putea salva viețile. Pe perioda stării de urgență, în R. Moldova nu a fost efectuată nicio operație de transplant. Principalul motiv pentru care procesul a fost sistat este că în toată această perioadă nu a existat niciun potențial donator, dar și că sălile de chirurgie și terapie intensivă din instituțiile medicale în care pot avea loc astfel de operații au fost activate pentru pacienții diagnosticați cu Covid-19.
Contactați de către Ziarul de Gardă, specialiștii de la Centrul de Dializă şi Transplant Renal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” ne-au comunicat că înainte de declararea stării de urgență, pe lista de așteptare pentru un transplant renal erau incluși nu mai puțin de 35 de pacienți cu afecțiuni renale și dependenți de dializă. Unii dintre pacienți s-au infectat cu Covid-19 și au decedat din cauza complicațiilor cauzate de virus.
Operațiile de transplant, suspendate din lipsă de donatori
Contactat de către Ziarul de Gardă, directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu, ne-a comunicat că, odată cu instituirea stării de urgență în legătură cu pandemia de Covid-19, Comitetul Consultativ al Agenției a decis că în toată această perioadă vor fi efectuate doar operații urgente, care nu pot fi amânate, însă din lipsa potențialilor donatori, nu a fost efectuată nicio operație de acest tip.
„La începutul stării de urgență, pe 20 martie, am discutat cu Consiliul Cosultativ al Agenției de transplant și s-a hotărât ca neapărat în cazul unor patologii cum ar fi insuficiență hepatică, acolo unde nu sunt alternative de tratament se va merge înainte, dar nici aici nu a fost niciun donator.
În cele mai multe cazuri operațiile de transplant nu pot fi programate, pot fi puse în așteptare. De la un donator decedat de exemplu, când e compatibil, dar nu au existat în această perioadă astfel de donatori. Aceste operații sunt unele care nu pot fi programate, când este sau apare un donator în moarte cerebrală, se efectuează anumite analize, investigații, apoi de urgență merge echipa dacă există compatibilitate și există acordul rudelor pentru donare. Are loc prelevarea organelor care trebuie să fie transplantate în decurs de câteva ore și deja echipa de transplant efectuează operația. Nu putem să avem operații programate, avem doar pacienți care au nevoie de transplantare, însă pe perioada stării de urgență nu a existat niciun donator în această privință. În perioada stării de urgență nu a fost niciun donator”, ne-a comunicat Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.
35 de pacienți diagnosticați cu afecțiuni renale, în așteptarea unui transplant
Înainte de instituirea stării de urgență, în R. Moldova existau circa 760 de pacienți dependenți de dializă, dintre care 35 de pacienți diagnosticați cu insuficiență renală erau incluși pe lista de așteptare pentru un transplant renal, potrivit Centrului de Dializă şi Transplant Renal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga. Din lipsă de donatori pe perioada pandemiei, nu a existat niciun donator pentru pacienții aflați în așteptare, iar intervențiile au fost sistate.
„Lista de așteptare pentru transplantare a fost efectuată acum trei luni. Atunci am avut în jur de 35 de pacienți pe lista de așteptare. Pe perioada stării de urgență, complicată și grea, au fost stopate operațiile de transplant, pentru că nu a existat niciun donator, dar și pentru că trebuie să fim convinși că pacienții care vin la operație nu au Covid-19. În această perioadă mulți dintre pacienți s-au infectat”, ne-a comunicat directorul Centrului de Dializă și Transplant Renal al SCR, Adrian Tănase.
Blocul de chirurgie și sălile de terapie intensivă, activate exclusiv pentru pacienții cu Covid-19: „Se lucrează doar pe urgențe”
Pe lângă faptul că în această perioadă nu a existat niciun donator, astfel că nu a putut fi efectuată nicio operație de transplant, responsabilii de la SCR susțin că un alt factor care a influențat procesul de operații este și faptul că tot blocul nou chirurgical și toate sălile de terapie intensivă din cadrul instituției medicale au fost activate pentru pacienții cu Covid-19.
„La noi la Spitalul Republican tot blocul nou chirurgical și sălile de terapie intensivă au fost date pentru pacienții cu Covid-19. Absolut toate. Atunci, evident, în această situație noi nu am putut să întreprindem operații și nici nu am mers la acest lucru pentru că se lucrează doar pe urgențe – serviciul de dializă”, ne-a mai comunicat directorul Centrului de Dializă și Transplant Renal al SCR, Adrian Tănase.
Pacienți dependenți de dializă și, eventual, în așteptarea unui transplant, diagnosticați cu Covid-19
Pacienții diagnosticați cu afecțiuni renale se află în categoria cu risc de complicații în cazul infectării cu noul coronavirus SARS- CoV-2, potrivit responsabililor din cadrul Centrului de Dializă şi Transplant Renal al SCR. Din acest motiv, pacienții cu boli renale, cei care urmează dializa sau se află pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi trebuie sa ia măsuri suplimentare de precauție pentru a limita posibilitatea de a contacta infecția Covid-19.
Pe lângă faptul că în toată această perioadă de pandemie nu a existat niciun potențial donator pentru pacienții cu afecțiuni renale, specialiștii susțin că mulți dintre pacienții dependenți de dializă s-au infectat cu Covid-19.
„Avem pacienți dependenți de dializă infectați cu Covid-19. Pacienții dependenți de dializă circulă prin țară, contactează și se infectează foarte ușor. În cazul unui pacient care este dependent de dializă și mai este și infectat cu noul coronavirus, evident că în cazul lor situația se înrăutățește extrem de mult”, a menționat doctorul Adrian Tănase.
Aparatul pentru dializă, plasat într-un salon izolat pentru pacienții cu Covid-19
În cazul pacienților dializați, continuarea tratamentului este esențială, indiferent de infecțiile contactate.
„Pacienții dependenți de dializă și infectați cu Covid-19 prelungesc tratamentul. Ei se află izolați și prelungesc dializa. Dializa în acest caz este efectuată în condiții stricte, este vorba ca și în alte cazuri, despre un pacient care este infectat cu Covid-19. Personalul medical trebuie să fie echipat. Așa se face la noi în Spitalul Republican. Atât timp cât durează ședința de dializă, este un aparat izolat special. Atât medicul, cât și asistentul medical care efectuează dializa sunt echipați, îmbrăcați și trebuie să reziste câteva ore până nu se termină ședința de dializă în cazul pacientului infectat”, ne-a mai comunicat directorul Centrului de Dializă.
Pacienți dializați, decedați din cauza complicațiilor cauzate de Covid-19
Potrivit specialiștiilor contactați de ZdG, în această perioadă mai mulți pacienți dependenți de dializă s-au infectat cu Covid-19, iar ulterior au decedat. Deocamdată, autoritățile nu pot confirma dacă pacienții dializați care au decedat erau incluși în listele de așteptare, urmând ulterior să revizuiască lista de așteptare și să vină cu date statistice în acest sens.
„Nu pot să vă spun dacă sunt persoane dependente de dializă și infectate cu Covid-19 care s-au tratat. Chiar dacă au fost, au făcut dializa la noi și au plecat. Ei sunt transportați din nou în secțiile regionale. Mai târziu am putea avea o statistică în acest sens. Știu că au fost pacienți dependenți de dializă și infectați cu Covid-19 care au decedat. Au decedat pacienți cu insuficiență renală la dializă și infectați cu Covid-19 și la Chișinău, și la Bălți, și la Cahul. Astfel de pacienți cu dializă sunt mai vulnerabili, ei au o imunitate mai scăzută și suportă mai greu infecția cu Covid-19. Mortalitatea în rândul pacienților în acest sens nu este mai mare decât în rândul populației infectate cu Covid-19. Mortalitatea de Covid-19 la pacienții care sunt dependenți de dializă nu are un aspect mai mare, nu este mai mare decât în cazul pacienților cu alte boli, cancerul, tumori, traumatisme.
Urmează să fie efectuate unele analize foarte mari ca să vedem care este comportamentul pacienților dependenți de dializă în vremea pandemiei de Covid-19. Situația este gravă, iar infectarea se produce foarte agresiv. Acum s-a văzut care este situația medicinei la noi în țară. Acum se vede, când a venit o năpastă mare”, ne-a comunicat directorul Centrului de Dializă și Transplant Renal din cadrul SCR.
Pacienții dializați și infectați cu Covid-19 nu pot fi supuși unei operații de transplant
Specialiștii în transplant renal susțin că pacienții dializați care, între timp, s-au îmbolnăvit de Covid-19 nu pot fi supuși unei operații de transplant din cauza organismului slăbit, dar și din cauza riscurilor mari la care se expun atât pacientul, cât și întreaga echipă medicală. Tot ei spun că urmează ca lista pacienților în așteptarea unui transplant renal să fie revizuită înainte de relansarea procesului de operații.
„Acum, ca să reîncepem transplanturile, trebuie din nou să verificăm toată lista cu pacienții în așteptare, să-i verificăm din nou pe pacienți. Lista de așteptare este o listă în care pacienții sunt fixați, dar ei periodic reînoiesc analizele, o dată în câteva luni. Acum, chiar dacă va fi un donator, zilele acestea, el de asemenea trebuie să fie curat, să nu fie infectat cu Covid-19. Riscul de infectare este foarte mare în această perioadă, pentru că toate secțiile de terapie intensivă din țară au pacienți cu Covid-19. Din acest motiv, temporar, aceste operații sunt suspendate. Pacienții umblă la dializă mai departe. Când se va încheia această perioadă, vom chema toți pacienții de pe lista de așteptare și îi vom controla din nou, ca să fim convinși că cei care sunt în lista de așteptare nu sunt infectați. Este foarte periculos în cazul lor să fie operați, riscă să nu reziste operației.
Dacă apare un donator bun și va fi și un primitor, de asemenea, bun și neinfectat se va face operația de transplant. Pacienții care necesită transplant nu sunt internați în SCR, ei sunt în secțiile regionale de dializă și doar atunci când apare un donator el este chemat. Dacă este chemat de urgență, trebuie exclusiv de verificat dacă a fost testat acest primitor la Covid-19, iar aici, la noi, această analiză nu se face de urgență. Daca pacientul este într-un sat îndepărtat, cine să-i facă lui aceste verificări de urgență? Cum procedăm? Sunt lucruri organizatorice extrem de grele pentru țara noastră”, a conchis directorul Centrului de Dializă și Transplant Renal.
În 2020, până la declanșarea pandemiei de Covid-19, în total au fost efectuate 3 transplanturi renale, un transplant de ficat și 12 transplanturi de cornee.
Portrivit datelor furnizate de Agenția de Transplant, În ultimii șase ani în R. Moldova au foste efectuate 110 operații de transplanturi renale și de ficat.
Tot în această perioadă au fost efectuate și 1377 operații de transplanturi de țesuturi.