Pe 26 august, în PMAN vor avea loc repetiții generale pentru manifestările organizate de Ziua Independenței: va fi suspendat temporar traficul rutier
Primăria municipiului Chișinău anunță că vineri, 26 august 2022, între orele 13:00 și 15:00, va fi sistată temporar circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul Pieții Marii Adunări Naționale (PMAN), în contextul desfășurării de către Ministerul Culturi a repetiției generale dedicate manifestărilor cultural-artistice organizate de Ziua Independenței R. Moldova.
Potrivit autorităților municipale, pe perioada desfășurării repetiției pentru organizarea manifestărilor cultural-artistice, circulația transportului public (troleibuze, autobuze și microbuze) va fi redirecționată, ocolind PMAN pe străzile adiacente.
Rutele nr. 1, 4, 5, 8, 22 și 34 spre Botanica vor ocoli Piața Marii Adunări Naționale pe str. 31 August 1989, iar spre Buiucani vor circula pe str. București.
Rutele nr. 30 și 31 – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe V. Alecsandri – str. București – str. A. Pușkin – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (retur spre Aeroport/Sîngera).
Totodată, de pe 26 august 2022, ora 20:00, și până pe data de 27 august 2022, ora 24:00, va fi suspendat traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul PMAN, iar transportul public de pasageri va fi redirecționat.
În acest context, poliția recomandă să evitați circulația pe străzile menționate, să respectați semnalizarea rutieră temporară și manifestați răbdare și disciplină maximă, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.
Pe 27 august 2022, R. Moldova va marca 31 de ani de independență.
Ziua Independenței este ziua națională a R. Moldova, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în 1991.
Proclamarea independenţei R. Moldova, în 1991, a constituit urmarea unui proces complex. În iunie 1988, la Chişinău s-a reunit un grup de intelectuali moldoveni care a pus bazele unui grup de iniţiativă pentru susţinerea democratizării. Pee 27 august 1991, în urma puciului de la Moscova, R. Moldova şi-a declarat independenţa „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, aşa cum se menţionează în Declaraţia de Independenţă.
Acest eveniment a fost precedat de adoptarea Declaraţiei de suveranitate, pe 23 iunie 1990, şi de neparticiparea, în ciuda presiunilor, la referendumul asupra menţinerii URSS, pe data de 17 martie 1991.
Cu toate acestea, drumul spre obținerea independenţei faţă de URSS a fost unul complex, fiind marcat de manifestări civile, iar rezultatul final întârziind din cauza activiştilor proruşi din stânga Nistrului sau adepţilor Partidului Comunist. Deşi a existat o dorinţă enormă de menţinere a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti în componenţa URSS, succesul mişcărilor naţionale de la sfârşitul anilor ’80 ai secolului trecut a fost incontestabil.