Pază de stat pentru președinta Curții Constituționale, Domnica Manole: „La baza solicitării au stat mai multe amenințări, inclusiv cu bombă, dar și declarațiile cel puțin nepotrivite ale unor politicieni”
Responsabilii din cadrul Secretariatului Curții Constituționale (CC) au depus un demers la Președinție prin care au solicitat acordarea pazei de stat pentru președinta CC, Domnica Manole.
Potrivit unui răspuns recepționat de către Ziarul de Gardă de la Secretariatul CC, o solicitare în acest sens a fost făcută de către responsabilii din cadrul CC în contextul mai multe amenințări, asupra președintei CC, făcute prin intermediul rețelelor de socializare, a unui apel anonim prin care reprezentanții CC au fost informați despre o posibilă alertă cu bombă la CC, dar și urmare a unor declarații făcute de unii politicieni, după ce Înalta Curte a pronunțat la 15 aprilie avizul privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
„Stimați domni, prin demersul Secretariatului Curții Constituționale s-a solicitat acordarea pazei de stat pentru Președintele Curții Constituționale. Potrivit legislației relevante, Președintele CC face parte din categoria demnitarilor care pot solicita acest serviciu. La baza solicitării au stat mai multe amenințări făcute prin intermediul rețelelor de socializare, dar și declarațiile cel puțin nepotrivite ale unor politicieni, în contextul tensionat al pronunțării Avizului privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului. De asemenea, în seara zilei de 15 aprilie, o persoană necunoscută a informat, prin intermediul unui apel telefonic, că în sediul Curții Constituționale ar exista o bombă. Toate aceste împrejurări justifică măsura temporară a pazei persoanei Președintelui Curții Constituționale”, se menționează în răspunsul Secretariatului CC.
Sursele ZdG susțin că solicitarea în acest sens a fost făcută săptămâna trecută, iar președintei CC i-a fost acordată pază de stat.
Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a SPPS, Olga Baciu, ne-a comunicat că în urma solicitării făcute în acest sens, a fost acordată pază de stat președintei CC.
„Urmare a solicitării Curții Constituționale către Președinția R. Moldova, în temeiul Legii 134/2008 a fost dispusă acordarea protecției doamnei Domnica Manole de către SPPS”, ne-a comunicat Olga Baciu.
Mai mulți politicieni, printre care și lideri ai unor fracțiuni parlamentare, au venit cu reacții, după ce joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
După pronunțarea avizului CC, deputații socialiști, conduși de Igor Dodon, au anunțat că vor cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale (CC), aceiași care anterior au luat decizii pe care socialiștii le-au salutat și invocat ca și argumente pentru susținerea acțiunilor lor, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.
Socialistul Dodon, alături de colegii lui de partid, arătându-se nemulțumit și revoltat de decizia Curții Constituționale (CC), care a decis că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat, i-a acuzat pe judecătorii contituționali Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca de „uzurparea Curții Constituționale”.
Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
După Avizul emis de CC, șefa statului a anunțat că „în curând” va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va anunța data alegerilor parlamentare anticipate.