Pașaportul COVID-19 urmează să fie adoptat până în vară. Parlamentul European a grăbit procedura
Parlamentul European va accelera procedura de aprobare a noii adeverințe electronice verzi, așa-zisul „pașaport Covid”, care ar urma să permită circulația sigură și liberă pe durata pandemiei. Astfel, printr-un comunicat oficial, adoptarea acestui nou document se va face până în vară, informează Parlamentul.
Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au decis asupra inițierii procedurii de urgență (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice.
În timpul dezbaterii în plen de miercuri, marea majoritate a eurodeputaților au sprijinit crearea rapidă a adeverinței electronice verzi, care urmărește să faciliteze circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei de COVID-19. Potrivit propunerii Comisiei, aceasta ar include informații cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, la un rezultat negativ la testul COVID-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu COVID-19. Mai mulți vorbitori au subliniat necesitatea de a avea garanții solide în materie de protecție a datelor cu caracter personal și medical și au subliniat că nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate, se arată în comunicatul emis de PE.
Următoarele etape
Plenul PE va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie). Comisia pentru libertăți civile, responsabilă de dosar din partea Parlamentului, va putea solicita ca mandatul să îi fie încredințat, pentru a începe discuțiile. Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu.
„Avem nevoie de adeverința electronică verde pentru a ne restabili încrederea în spațiul Schengen, continuând totodată lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Adeverința nu poate fi o condiție prealabilă pentru libera circulație, deoarece aceasta este un drept fundamental în Uniunea Europeană și nu poate conduce la discriminare. Datele cetățenilor trebuie să fie în siguranță și doar datele necesare ar trebui incluse în adeverință”, a declarat în urma votului, președintele Comisiei pentru libertăți civile Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR.
La 17 martie, Comisia a prezentat o propunere de regulament privind o adeverință electronică verde pentru a facilita libera circulație în UE și o propunere conexă privind resortisanții țărilor terțe a căror ședere sau reședință pe teritoriul statelor membre ale UE este legală în timpul pandemiei de COVID-19.