Parlamentul R. Moldova va examina astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu
Miercuri, 23 decembrie, la Parlament este programată o ședință extraordinară în cadrul căreia urmează să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, depusă de către deputații PAS și cei din Platforma DA și susținută de PDM. Ședința Parlamentului este programată pentru ora 15.00.
Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au ieșit în fața fermierilor protestatari din fața Parlamentului la 16 decembrie, unde au anunțat că vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu.
Textul moțiunii a fost citit la 16 decembrie, de la tribuna Parlamentului de către deputatul PAS, Igor Grosu.
Potrivit deputaților, Guvernul Chicu, învestit în noiembrie 2019, a eșuat lamentabil în procesul de atenuare a consecințelor pandemiei COVID-19 și a crizei economice.
„Orice zi în plus în care acest guvern este în funcție, înseamnă mai puține șanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice și sociale în care se adâncește Republica Moldova. Administrarea dezastruoasă a treburilor statului de către acest Guvern este cea mai evidentă în două domenii-cheie – sănătate și economie.
(…) Acest Guvern n-a putut proteja nici medicii și nici populația. La 9 luni de la începutul epidemiei au fost înregistrate 127,253 de cazuri de COVID. Aproape 5% din cei 2.6 milioane de cetățeni care locuiesc în Republica Moldova, conform datelor BNS, s-au îmbolnăvit. Aceste cifre și așa sunt extrem de îngrijorătoare, în același timp, trebuie să recunoaștem cu regret că numărul real al infectărilor este mult mai mare. Din cauza politicii eronate, iresponsabile și, la drept vorbind, criminale a Guvernului de a nu testa masiv populația, mulți oameni se îmbolnăvesc, dar nu apar în statistici, nu se izolează și nu beneficiază de asistență medicală“, susțin deputații.
În concluzie:
- Guvernul Chicu a abandonat sistemul medical în fața celei mai mari provocări de sănătate publică din ultimele decenii. Aproape 60 de lucrători medicali și-au pierdut viața de la începutul epidemiei și peste 12500 s-au îmbolnăvit de coronavirus. Prin comparație, în cazul României, o țară cu o populație de aproape 8 ori mai mare ca a Republicii Moldova, au decedat 50 de lucrători medicali și s-au infectat de 10 ori mai puțini (raportat la populație).
- Guvernul Chicu a pierdut lupta cu pandemia încă de la început. Primele echipamente de protecție medicală procurate centralizat au ajuns în spitale abia în luna mai. Numărul de testări nu a fost niciodată suficient, fiind de câteva ori mai mic comparativ cu alte țări europene cu populație similară. Din cauza numărului insuficient de testări, virusul a devenit necontrolabil.
- Guvernul Chicu nu a oferit vreun ajutor real economiei. Mărimea pachetului de susținere economică anticriză din Moldova a fost cel mai mic din Europa – de doar 0.4% din PIB, de zeci de ori mai mic decât în țările din regiune.
- Menținerea acestui guvern la putere, susținut de majoritatea parlamentară PSRM-Șor, din care fac parte indivizi direct implicați în frauda bancară, compromite orice șansă de a implementa reforme și de a accesa asistența financiară externă, atât de necesară pentru acoperirea deficitului bugetar.
- Dacă acest guvern continuă să rămână în funcție, bugetarii și pensionarii riscă să rămână fără pensii și salarii în cel mai scurt timp.
- Pentru a evita colapsul economic și social al Republicii Moldova, este imperativ ca acest guvern să plece cât mai curând, să fie instituit un alt guvern stabil, susținut de un nou Parlament, ales în urma alegerilor parlamentare anticipate.
- Prin urmare, pentru a evita aceste consecințe nefaste pentru Republica Moldova, semnatarii solicită demiterea Guvernului.
Textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu a fost semnat de un număr de 34 de deputați ai fracțiunilor Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma DA și Partidul Democrat din Moldova (PDM).
Aceasta este a doua tentativă de demitere a Guvernului Chicu, după încercarea din iulie curent. Atunci moțiunea a fost înaintată de deputații Platformei DA și a fost obținut 46 de voturi, număr insuficient pentru demisie.
Conform legislație, Guvernul poate fi demis cu voturi a cel puțin 51 de deputați.
Guvernul Chicu a obținut votul de încredere al Parlamentului de la Chișinău la data de 14 noiembrie 2019. Chicu a fost desemnat de Igor Dodon în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis la 12 noiembrie 2019, în urma unei moțiuni de cenzură depusă de socialiști, ce a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților.
Cabinetul de miniștri, în frunte cu premierul Ion Chicu, s-au întrunit ieri, 22 decembrie, într-o ședință neanunțată și fără o agendă publică. Pe final de ședință, în cadrul căreia au fost aprobate aproape 80 de proiecte, premierul Ion Chicu a declarat că aceasta a fost „probabil ultima ședință în actuala componență”.