Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul a DECIS: Starea de…

Parlamentul a DECIS: Starea de urgență în R. Moldova, prelungită cu încă 60 de zile

arcul-de-triumf-chisinau.

Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 4 februarie 2023, a fost aprobată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în cadrul ședinței Parlamentului din 2 februarie.

Autoritățile argumentează aprobarea acestei decizii prin amenințările existente la adresa securității naționale, precum și prin necesitatea de gestionare a crizei refugiaților și de asigurare a securității energetice și alimentare.

„Agresiunea militară a Rusiei împotriva țării vecine continuă, fiind atestate bombardamente constante ale infrastructurii critice, inclusiv a celei civile, dar și încercări de a ocupa noi teritorii ale statului ucrainean. Atacurile aeriene au loc de mai multe ori pe săptămână, punctele de lansare având un areal divers, printre care și Marea Neagră. În context, persistă în continuare riscuri majore ca rachetele lansate să survoleze spațiul aerian al R. Moldova și chiar să cadă pe teritoriul țării, cum s-a întâmplat în câteva rânduri”, susțin reprezentanții Guvernului.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu şi executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale şi locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum şi pentru cetățeni şi alte persoane aflate pe teritoriul R. Moldova.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat că sunt împotriva examinării subiectului privind prelungirea stării de urgență și că părăsesc ședința Parlamentului, iar deputata Partidului „Șor”, care a anunțat că formațiunea va continua să boicoteze ședințele Legislativului, a apărut în sala Parlamentului cu o pereche de cătușe pe care i-a oferit-o prim-ministrei Nataliei Gavrilița, care prezenta proiectul de hotârâre privind prelungirea stării de urgență.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Tot în acea zi, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.  

Stare de urgență în R. Moldova, pe înțelesul cetățenilor