Până lunea viitoare, toate grădinițele, spitalele şi instituțiile municipale din domeniul sănătății ar urma să fie conectate la agentul termic, spune Ceban
Primarul capitalei Ion Ceban anunță că a solicitat ca cel târziu luni, 24 octombrie, toate grădinițele, spitalele şi instituțiile municipale din domeniul sănătății să fie conectate la agentul termic. Potrivit lui Ceban, Termoelectrica a dat asigurări că din punct de vedere tehnic acest lucru este posibil.
„Am solicitat ca cel târziu luni, 24 octombrie, toate grădinițele, spitalele şi instituțiile municipale din domeniul sănătății să fie conectate la agentul termic. Ieri am examinat toate datele. Temperatura în încăperi a ajuns la 15 grade.
Toate instituțiile educaționale, la grădinițe mă refer, sunt pregătite pentru conectare la agentul termic. Am rugat secretariatul să facă toate demersurile în acest sens. Responsabilii au discutat şi cu S. A. Termoelectrica care ne-a asigurat că tehnic acest lucru este posibil”, a scris Ceban pe Facebook.
În cadrul ședinței primăriei capitalei din 17 octombrie, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi, a subliniat că temperatura medie în grădinițe este de +15 +18°C. Andrei Pavaloi a menționat că „regulamentar, dacă avem temperatura mai mică de 18 grade, ar urma să conectăm instituțiile de educație timpurile la agentul termic”.
„În grădinițe, temperatura medie este de +15 +18°C. Asta s-a raportat joi, 13 octombrie, pentru săptămâna anterioară. Însă având în ultimele zile o temperatură mult mai scăzută, intuiesc că temperatura în instituțiile de educație timpurie este mult mai mică. Regulamentar, dacă avem temperatura mai mică de 18 grade, ar urma să conectăm instituțiile de educație timpurile la agentul termic”, a declarat Andrei Pavaloi luni, 17 octombrie, în cadrul ședinței primăriei.
Termoelectrica a anunțat că începând cu data de 11 octombrie 2022, Centrala Electrică cu Termoficare (CET) Sursa I a trecut la un regim de funcționare pe bază de păcură în calitate de combustibil, cu utilizarea minimă a gazelor naturale în procesul tehnologic. Potrivit Termoelectrica, în momentul de față, Centrala activează în baza unui regim ce permite majorarea sarcinii termice și electrice, la necesitate.
Centrala Electrică cu Termoficare (CET) Sursa I a fost pusă în funcțiune pe 1 octombrie curent, după finalizarea lucrărilor de reparație și pregătire pentru perioada rece a anului.
Potrivit Termoelectrica, în legătură cu situația de pe piața gazelor și deciziile autorităților, au fost efectuate lucrările necesare pentru trecerea Centralei la utilizarea mixtă a păcurii și gazelor naturale.
CET Sursa I este principala sursă de producere a energiei termice și electrice a Societății pe Acțiuni Termoelectrica și un important obiect energetic al țării. CET Sursa I asigură producerea energiei termice și energiei electrice în regim de cogenerare – ce presupune producerea a două tipuri de energie (termică și electrică) în baza aceluiași combustibil, explică Termoelectrica.