Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pagube în urma ploilor torențiale,…

Pagube în urma ploilor torențiale, înregistrate în mai multe raioane din țară: sute de hectare de culturi agricole, o porțiune de drum asfaltat și o seră au fost distruse

Sursa: Ciochina Andrei/Facebook

În urma precipitațiilor puternice ce au avut loc în perioada 30 mai – 3 iunie, pe teritoriul R. Moldova, au fost înregistrate mai multe prejudicii, conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit datelor colectate de IGSU din subdiviziunile teritoriale, ploile torențiale cu grindină au afectat mai multe culturi agricole din nordul, sudul și centrul țării. Astfel, în localitatea Bîrlădeni, raionul Ocnița, ploile au distrus circa 8 hectare de livadă de mere. Pagube au fost înregistrate și în satul Răzeni, raionul Ialoveni, unde precipitațiile au afectat circa 12 hectare de porumb și 30 de hectare de floarea soarelui. De asemenea, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, 40 de hectare de livadă au fost nimicite în satul Săiți, raionul Căușeni.

Precipitațiile au făcut ravagii și în sudul țării în localitatea Etulia, UTA Găgăuzia. Aici, grindina a distrus circa 360 de hectare de livadă de nuci, 200 de hectare de floarea soarelui și 200 de hectare de orz.

Totodată, pagube au fost raportate și în raionul Basarabeasca în satul Bașcalia, fiind distrus circa 750 de metri de drum asfaltat și 70 de m2 de peliculă de pe o seră. Mai mult, tot aici, ploile abundente au deteriorat mai multe culturi agricole, printre care: 62 de hectare de viță de vie, 448 de hectare de grâu, 111 hectare de porumb, 179 de hectare de orz, 7 hectare de mazăre, dar și 217 hectare de floare soarelui.

Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.