Organizații neguvernamentale, despre dispersarea „protestatarilor” din fața Parlamentului: „Nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar”
Mai multe organizații neguvernamentale din R. Moldova, care se ocupă de promovarea democraţiei și a drepturilor omului, au semnat o declarație comună prin care „condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor care ar fi fost admisă de autoritățile publice în seara zilei de 16 octombrie, prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului”.
Declarația comună privind dispersarea protestului a fost semnată de Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX, Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy).
Astfel, Asociațiile Obștești cer autorităților să acționeze „în strictă conformitate cu legea și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului” atunci când gestionează întrunirile publice.
„Considerăm că ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul Parlamentului și din fața președinției și sistarea întrunirii a fost disproporționată și abuzivă. Ridicarea corturilor de pe carosabil este justificată prin aplicarea prevederilor art. 9 al. 2 a Legii nr. 26.
În același timp, nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar, or acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice. Intervenția forțelor de ordine este, prin urmare, disproporționată pentru că nu a făcut distincție între elementele legale și pașnice ale întrunirii, pe de o parte, și elementele sale ilicite, pe de alta”, se arată în declarația organizațiilor.
Reprezentanții organizațiilor remarcă faptul că la data și ora acțiunilor poliției nu a existat vreo decizie emisă de către autoritatea publică locală în virtutea prevederilor articolul 5 (3) al Legii privind întrunirile, care ar limita desfășurarea întrunirilor pentru data de 17 octombrie 2022 legate de vizita delegațiilor oficiale.
„Însă, chiar și în pofida vizitelor de rang înalt întrunirea putea să fie desfășurată astfel încât ambele acțiuni să se desfășoare concomitent. Îndemnăm organizatorii, autoritatea publică locală împreună cu poliția și carabinierii să asigure o comunicare eficientă care să asigure desfășurarea întrunirii în mod pașnic și responsabil.
Autoritățile publice trebuie să explice și să justifice foarte clar, care a fost necesitatea dispersării protestului din fața parlamentului și care a fost alternativa oferită protestatarilor pașnici. Autoritățile publice trebuie să justifice și faptul confiscării și distrugerii bunurilor participanților la întrunire”, notează ONG-urile.
În declarație se mai menționează faptul că „libertatea întrunirilor este un drept necesar într-o societate democrată”, iar limitarea acestui drept poate avea loc doar în anumite circumstanțe, prevăzute de Constituție și documentele internaționale din domeniul drepturilor omului la care R. Moldova este parte.
Pentru a fi legale și legitime aceste limitări trebuie să fie prevăzute de lege, să urmărească un scop legitim și să fie necesare într-o societate democratică, inclusiv să fie proporționale, subliniază organizațiile.
Duminică, 16 octombrie, după încheierea „acțiunii săptămânale de protest” a Partidului Șor, poliția și carabinierii au intervenit pentru a înlătura protestatarii din centrul capitalei, evacuând corturile de pe partea carosabilă din preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și din scuarul Parlamentului și din fața Președinției.
- Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), au fost depistate „o mulțime de obiecte interzise, existând pericol real pentru periclitarea ordinii publice”.
- Decizii CSE: Protestele care vor bloca circulația rutieră, interzise în timpul săptămânii. Acestea vor fi permise în zilele libere pentru maxim patru ore. Poliția poate cere sistarea evenimentelor dacă au loc încălcări
Protestatari în chirie
ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.
Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.
De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei.
Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor
Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos:
VIDEO/ Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor