Opt miliarde de lei pentru compensații, drumuri, cantine școlare, agricultori și antreprenori: Cum vor fi repartizate fondurile din Bugetul +Plus?

Guvernul va direcționa 4 miliarde de lei către investiții în sectorul energetic și încă 4 miliarde de lei pentru stimularea dezvoltării economice. Fondurile, oferite de Uniunea Europeană, vor fi utilizate pentru acoperirea compensațiilor la energie electrică și termică, precum și pentru investiții în infrastructura rutieră locală și regională, cantine școlare, agricultură, mediul de afaceri și extinderea rețelei de apă în zece localități.
Pachetul energetic de 4 miliarde de lei presupune:
- compensațiile la lumină în factură, pentru primii 110kWh, până la sfârșitul anului 2025.
- compensațiile monetare pentru încălzire oferite în sezonul rece
- compensații alocate pentru Administrația Publică Locală – pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții cu menire socială, ca să reducă costul facturilor la energie.
- compensații pentru întreprinderi din sectorul agroalimentar de 50% din creșterea tarifului la energia electrică.
- proiecte de eficiență energetică
- un ajutor de Paște familiilor

Pachetul de dezvoltare economică include:
- plus 1 miliard de lei pentru drumuri locale în circa 100 de localități, 230 de proiecte locale și regionale în toată țara, modernizarea curților în Chișinău și modernizarea piețelor agricole regionale în Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul.

- plus 1 miliard de lei pentru circa 200 de km drumuri regionale și raionale reparate.

- plus 200 de milioane de lei pentru școli, pentru modernizarea cantinelor, așa încât de la 1 septembrie 2025 să existe alimentația gratuită în gimnazii.

- plus 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori.

- plus 200 de milioane de lei pentru agricultori.

- plus 60 de milioane de lei pentru tineri angajați – plus 3 000 de lei la salariu pentru tinerii angajați la primul loc de muncă acasă.

- plus 100 de milioane de lei pentru proiecte importante de mediu, 130 de localități vor putea cumpăra utilaje pentru colectarea gunoiului.

- Plus 85 de milioane de lei pentru reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu și reparația segmentului de cale ferată Văleni. Reparând aceste două puncte, va fi restabilit transportul de mărfuri pe calea ferată Giurgiulești-Cahul-Chișinău, ceea ce va ajuta la sporirea comerțului.

Premierul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, au prezentat bugetul de investiții, numit „Bugetul +PLUS”, în cadrul unei conferințe de presă joi, 3 aprilie. Guvernul și Parlamentul s-au angajat să aloce 8 miliarde de lei în „proiecte de investiții și creștere economică”.
Premierul Recean a declarat că proiectele de investiții vor fi executate din resursele financiare din prima tranșă a asistenței financiare de 1,9 miliarde de euro din partea UE.
Bugetul PLUS va fi votat de Guvern astăzi, 3 aprilie. Vineri, 4 aprilie, pim-ministrul Dorin Recean va prezenta în plenul Parlamentului Proiectul rectificării bugetare.
Comisia Europeană (CE) a adoptat un Plan de creștere pentru R. Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, susținut de un Mecanism de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027. Acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea Uniunii Europene (UE) de care a beneficiat R. Moldova de la obținerea independenței, urmează să „stimuleze economia țării și să o aducă mai aproape de aderarea la UE”.