Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ombudsmanul va examina acțiunile sau…

Ombudsmanul va examina acțiunile sau inacțiunile autorităților care au contribuit la producerea accidentului rutier de la Bahmut și a celui de lângă Aeroport

Colaj ZdG

Oficiul Avocatului Poporului anunță luni, 23 octombrie, că Ceslav Panico s-a sesizat din oficiu în contextul a două accidente grave care au dus, în ultimele zile, la decesul a 6 persoane. Conform unui comunicat de presă, este vorba despre accidentul de lângă Bahmut, care ar fi fost cauzat de șeful Procuraturii raionului Ungheni, accidentul de lângă Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) cu implicarea unei mașini a Poliției.

„În cadrul investigării vor fi examinate și analizate acțiunile sau inacțiunile autorităților care au dus sau care au contribuit la producerea accidentelor, inclusiv acțiunile sau inacțiunile autorităților care ar fi putut preveni producerea acestor accidente, precum și cauzele producerii accidentelor”, notează instituţia Ombudsmanului.

Totodată, Oficiul Avocatului Poporului menționează că va monitoriza și modul de desfășurare al anchetelor, inclusiv finalitatea acestora.

În exercitarea mandatului său, în cazul în care dispune de informaţii privind încălcarea drepturilor şi libertăţilor omului, în cazurile de o importanţă socială deosebită sau în cazul în care este necesară apărarea intereselor unor persoane care nu pot folosi de sine stătător mijloacele juridice de apărare, Avocatul Poporului este în drept să acţioneze din oficiu, în conformitate cu Art.22 alin.(1) din Legea nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul).

Avocatul Poporului notează că are în proces și elaborarea un Raport special privind „Dreptul la viață, sănătate, siguranță și securitate în traficul rutier”, inițiată în luna august 2023.

Patru persoane au decedat, printre care și un copil, în urma unui grav accident rutier produs pe traseul R-1, localitatea Bahmut, în seara zilei de vineri, 20 octombrie. La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că o Skoda Fabia a accidentat o căruță. În rezultat, patru persoane, printre care și un copil, membrii unei familii, au decedat, iar altele două au fost preluate de salvare. 

Sâmbătă, 21 octombrie, Procuratura Generală a anunțat că a fost pornită o cauză penală potrivit art. 264 alin. (5) din Codul penal – „Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare care a cauzat din imprudență decesul a mai multor persoane”, în cazul accidentului rutier de la Călărași.

Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni, este șoferul implicat în accident.

Tot sâmbătă, un grav accident rutier, soldat cu decesul a două persoane, a avut loc, în jurul orei 12:30, la intersecția bulevardului Dacia din capitală cu drumul de ieșire de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit unui comunicat al Poliției, în accident a fost implicată o mașină de patrulare a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) și o motocicletă.

„Conform informațiilor preliminare, o motocicletă care se deplasa pe bd. Dacia s-a tamponat cu o mașină de patrulare care aparține Inspectoratului Național de Securitate Publică. În urma impactului, conducătorul motocicletei și pasagerul său au decedat la fața locului”, se arată în comunicat.

Polițistul care conducea mașina de patrulare a INSP a fost reținut pentru 72 de ore.