Principală  —  IMPORTANTE   —   Oligarhul bulgar Bojkov alias „craniul”,…

Oligarhul bulgar Bojkov alias „craniul”, fost beneficiar al companiei „Loteria Națională”, pe lista sancțiunilor impuse de Departamentul de stat al SUA: Acuzat de scheme de corupție și evaziune fiscală

Foto: novinarnik.bg

Oligarhul Vassil Kroumov Bojkov, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai Bulgariei, care controlează afaceri în R. Moldova, fost beneficiar al companiei „Loteria Națională”, se află pe noua listă de sancțiuni impuse de Departamentul de stat al SUA. Poreclit „craniul” sau „regele jocurilor de noroc”, Bojkov gestionează afaceri în domeniul hotelier, al construcţiilor, turismului, jocurilor de noroc, asigurărilor sau magazinelor duty-free.

Pe lista de sancțiuni impuse de departamentul de stat al SUA se regăsesc și Delyan Slavchev Peevski, fost deputat în Parlamentul din Bulgaria și Ilko Dimitrov Zhelyazkov, fostul șef adjunct al Agenției de Stat pentru Operațiuni Tehnice din Bulgaria, dar și companiile deținute sau controlate de aceștia.


Bojkov, Peevski și Zhelyazkov sunt acuzați de scheme de corupție, abuz asupra profitului instituțiilor publice și evaziune fiscală.

„Activitățile corupte întreprinse de persoanele respective demonstrează modul în care corupția omniprezentă merge mână în mână cu alte activități ilicite. Pentru a proteja în continuare sistemul financiar internațional de abuzul unor actori corupți, Trezoreria încurajează toate guvernele să pună în aplicare măsuri adecvate și eficiente împotriva spălării banilor pentru a lichida corupția sub toate formele ei”, se arată în nota informativă a Departamentul de stat al SUA.

Omul de afaceri și oligarhul bulgar Vassil Kroumov Bojkov a mituit în repetate rânduri diverși oficiali guvernamentali, printre care un actual lider politic bulgar și ex-președintele fostei Comisii de Stat pentru Jocuri de Noroc din Bulgaria (SCG). 

Potrivit Departamentului de stat al SUA, în prezent, Bojkov se află în Dubai, Emiratele Arabe Unite. În 2020, acesta a fost acuzat de comiterea unor scheme de corupție, inclusiv de conducerea unui „grup criminal organizat”, tentativă de luare de mită și evaziune fiscală. Acesta mai este acuzat de deturnarea bunurilor statului bulgar, exproprierea activelor private pentru câștig personal și scheme de corupție înfăptuite prin intermediul unor contracte guvernamentale.

În cadrul unei anchete s-a constatat că, în februarie 2018, Bojkov l-a mituit zilnic pe președintele Comisiei de Stat pentru Jocuri de Noroc (SCG) cu 10 mii Lev bulgar (aproximativ 6 220 USD) pentru ca acesta să revoce licențele de jocuri de noroc ale concurenților lui Bojkov. În urma schemei de corupție pusă în aplicare de oligarhul bulgar, președintele SCG a demisionat, a fost arestat, iar SCG a fost lichidată.

În cadrul unei anchete din 2019, Ziarul de Gardă a scris despre oamenii din spatele afacerii bulgare cu ramificații și dosare la Chișinău – Loteria Națională, la care oligarhul Bojkov a fost beneficiar.

Mai multe detalii aici: VIDEO/ Loteria Naţională: Parteneriatul public-privat de la televiziunea lui Plahotniuc, o afacere bulgară cu ramificaţii şi dosare la Chişinău