O treime din consumul de energie electrică din Europa provine din surse regenerabile. Ce are de învățat Republica Moldova?
Republica Moldova are multe de învățat de la țări europene precum Austria, Suedia, Danemarca sau Letonia cum să gestioneze sursele de energie regenerabile în așa fel ca beneficiarii finali, cetățenii, să se bucure de avantajele energiei ieftine și ecologice. Dacă țara noastră este total dependentă de resursele energetice din import, unele state membre UE au profitat din plin de resursele oferite de natură: vântul, apa, soarele sau resturile vegetale.
Europa optează pentru energia naturii
Țările situate în nordul bătrânului continent produc energie din vânt și apă, iar țările mai călduroase profită din plin de lumina soarelui pentru a micșora cheltuielile de întreținere. Datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat) arată că aproape o treime (32%) din totalul energiei electrice consumate în Europa în anul în 2018 a provenit din surse regenerabile, fiind remarcată o creștere ușoară de la 31% în anul 2017. Energia eoliană (produsă de vânt) și energia produsă de hidrocentrale au contribuit fiecare cu câte o treime din energia electrică totală provenită din surse regenerabile în 2018. Energia solară (12%), biocombustibili solizi (10%) și alte surse regenerabile (9%) sunt alte bogății ale naturii care au fost valorificate de unele state europene.
Datele Eurostat mai arată că sunt state membre UE unde în anul 2018 a prevalat consumul de energie electrică furnizată din surse regenerabile. Este cazul Austriei (73%), Suediei (66%), Danemarcei (62%), Letoniei (53%) și Portugaliei (52%). Autoritățile din aceste țări, dar și cetățenii, au conștientizat necesitatea valorificării resurselor pe care le oferă cu generozitate natura, ca să nu depindă energetic de alte state, dar au avut grijă și ca facturile să nu le „golească” buzunarul.
Resurse regenerabile = cu economie și confort
Acum câțiva ani, Spitalul Raional Orhei (SR) a beneficiat de un proiect de eficientizare a energiei, care s-a desfășurat în câteva etape, iar după implementare, instituția medicală a reuşit să micşoreze cheltuielile pentru întreţinerea blocului maternităţii, dar și a blocului chirurgical. Astfel, în prezent, blocul chirurgical este conectat la un sistem solar de producere a apei calde. Totodată, sistemul de producere a apei calde funcționează cu alte surse de căldură, care pot fi combinate. Pe timp de iarnă, sistemul de încălzire funcționează și cu energie electrică. Andrei Stratulat, directorul SR Orhei spune că în urma modernizării și adaptării clădirii la un sistem de aprovizionare cu energie regenerabilă, au de câștigat pacienții, numărul cărora s-a majorat, iar condițiile foarte bune din spital permit internarea pacienților din raioanele învecinate Rezina și Telenești. Andrei Stratulat a mai adăugat că are de câștigat și bugetul instituției: „Și înainte era cald, atunci când aveam sistemul centralizat, dar acum să știți că avem și economii. E foarte bine în cele două blocuri, însă mai avem blocul de pediatrie care, de asemenea, are nevoie de o asemenea renovare”.
Soarele „adus” la Orhei și Călărași de poporul german
De un proiect similar de sporire a consumului de resurse regenerabile a beneficiat și Spitalul Raional Călărași. Aici, de asemenea, au fost reconstruite centrala şi reţelele termice, în complex cu instalaţia solară pentru încălzirea apei. În opinia lui Veaceslav Coșcodan, inginer-șef în cadrul SR Călărași, care a fost responsabil de coordonarea lucrărilor de construcție, renovare și modernizare a sistemului de încălzire, aceste proiecte vin să ajute cetățenii, dar și autoritățile să conștientizeze avantajele utilizării resurselor regenerabile. Ca și în cazul SR Orhei, și principala instituție medicală din Călărași înregistrează economii la consumul energiei electrice. Ambele proiecte de eficientizare a energiei, de la Orhei și Călărași, au fost susținute financiar în mare parte de Guvernul Germaniei, în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”. Au avut o mică contribuție și autoritățile publice locale. Suportul financiar oferit de poporul german pentru modernizarea SR Orhei a fost de circa 997 de mii de euro, iar la Călărași de 335 de mii de euro.
Valorificarea surselor de energie regenerabilă – prioritate pentru țările europene
Experții în domeniul energetic sunt de părerea că autoritățile moldovenești ar trebui să investească în consolidarea unei infrastructuri energetice rentabile, așa cum au făcut statele europene care se află în topul țărilor cu energie electrică produsă din surse regenerabile. Din spusele lui Ion Muntean, expert în domeniul energiei regenerabile în cadrul Organizației IDIS „Viitorul”, în ultimii 20 de ani, țările europene au investit în dezvoltarea sectorului energetic, aprovizionând populația cu energie sigură și accesibilă. „Valorificarea surselor de energie regenerabilă a constituit o prioritate pentru țările care nu dispun de suficiente surse fosile de energie, dar care au și anumite angajamente politice de mediu. Republica Moldova are progrese slabe în acest domeniu, deoarece în această perioadă, practic nu au fost construite noi capacități semnificative de generare a energiei electrice, dar nici nu a fost realizată inter-conexiunea cu sistemul energetic european prin intermediul României. Din volumul total de energie electrică consumată, mai puțin de 20% sunt generate de centralele locale vechi”, spune expertul. I. Muntean mai adaugă că unele țări au știut să combine infrastructura în domeniu, ca să se poată folosi simultan de câteva surse regenerabile, atunci când energia vântului sau cea a soarelui fluctuează. Rezultatele slabe ale Moldovei în domeniul utilizării resurselor regenerabile sunt cauzate de lipsa voinței politice de a dezvolta acest sector care poate aduce doar beneficii cetățenilor.
Victor Parlicov: „Susțin o creștere treptată și temperată a capacităților de generare a energiei regenerabile”
Expertul în domeniul energetic și fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, este mai optimist. El menționează că pentru anul 2018, consumul total de energie electrică provenită din surse regenerabile în Moldova a fost de 2,6%, precizând că țara noastră este novice în acest domeniu și nu poate fi comparată cu țările europene cu tradiție în eficientizarea energiei. V. Parlicov afirmă că Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile este relativ nouă, iar unele mecanisme de susținere a producătorilor de energie regenerabilă au devenit funcționale abia din luna martie a anului curent, iată de ce nu putem să ne așteptăm la rezultate mari, peste noapte. „Eu susțin o creștere treptată și temperată a capacităților de generare a energiei regenerabile. Mă refer, în special, la condițiile când tehnologiile de generare se află în proces de maturizare rapidă, respectiv, crește și eficiența acestora, iar ca rezultat scad costurile de producere a energiei din surse regenerabile. Nu suntem departe de momentul când energia regenerabilă va deveni competitivă ca preț cu energia convențională”, a concluzionat expertul.