O nouă ședință între președinta Parlamentului și premierul interimar: S-a accentuat faptul că în această situație alarmantă se impun măsuri cardinale imediate
Speakerul Zinaida Greceanîi a convocat, ieri, 29 martie, o ședință de lucru cu participarea membrilor Guvernului în exercițiu, în frunte cu prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, precum și cu consilierii președintelui Parlamentului. Potrivit unui comunicat emis de Parlament, a fost evaluată starea pandemică care continuă să înregistreze noi anti-recorduri la numărul de infectări și de decese zilnic. Totodată, s-a accentuat faptul că „în această situație alarmantă se impun măsuri cardinale imediate”.
Zinaida Greceanîi a remarcat potrivit, comunicatului, că Parlamentul este gata sa susțină orice inițiativă a Guvernului și Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) pentru a depăși situația dificilă și a oferi atribuții suplimentare în acest sens.
Oficialii au discutat detalii privind achiziționarea de urgență a vaccinurilor necesare pentru imunizarea în masă a tuturor categoriilor de cetățeni.
„Pentru facilitarea acestui proces, Parlamentul a modificat mai multe acte legislative. În aceeași ordine de idei, a fot exprimată recunoștința partenerilor Republicii Moldova pentru ajutorul oferit. S-a anunțat faptul că autoritățile continuă demersurile foarte serioase în vederea obținerii de noi donații de vaccinuri sigure și eficiente”, se arată în comunicat.
Totodată, oficialii au examinat situația social-economică, a mediului de afaceri prin prisma impactului pandemiei de COVID-19. A fost reiterată importanța menținerii restricțiilor adecvate realităților curente, acestea fiind strict necesare pentru a contracara răspândirea coronavirusului.
Totodată, membrii Executivului au informat despre măsurile concrete care se întreprind pentru asigurarea securității alimentare a țării.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 227 453. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 4374 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 339 în stare extrem de gravă (68 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). În total, 203 703 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 4869 de persoane au decedat în urma complicațiilor.