Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O femeie din România, diagnosticată…

O femeie din România, diagnosticată cu rujeolă în timpul unei vizite la Chișinău

Sursa: Shutterstock

Un nou caz de rujeolă de import a fost înregistrat în R. Moldova, la o persoană originară din România, confirmat prin investigații efectuate în Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), anunță joi, 29 februarie, instituția publică.

Boala a fost înregistrată la o femeie, în vârstă de 42 ani, care se află într-o vizită în municipiul Chișinău. La manifestările clinice ale bolii (febră, tuse, erupții cutanate), persoana s-a adresat după asistență medicală și a fost internată într-o instituție specializată din municipiul Chișinău, unde primește tratament. În rezultatul anchetei epidemiologice, au fost stabiliți „contacții”, care se află sub supraveghere medicală. Până în prezent, printre aceștia, persoane cu suspecție la rujeolă n-au fost depistate.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces.

ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. În R. Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

De la începutul anului 2024, acesta este al cincilea caz confirmat de rujeolă. Trei sunt cazuri de import, inclusiv unul la o persoană de origine străină.

ANSP atenționează populația că în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în regiunea europeană, îndeosebi în țările vecine, iar în România a fost declarată epidemie de rujeolă.