O femeie din R. Moldova a decedat în Grecia, în incendiile de vegetație din nord-estul Atenei
O moldoveancă a decedat în Grecia în incendiile de vegetație care au cuprins țara de mai multe zile. Informația a fost confirmată de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău.
„Vârsta probabilă a acestea ar fi de 60 de ani. Pentru detalii suplimentare privind identitatea victimei sunt necesare proceduri suplimentare, printre ele un test ADN. Autoritățile R. Moldova și cele elene depun eforturi pentru identificarea rudelor victimei. Odată cu obținerea informațiilor relevante cazului, MAE va informa neîntârziat”, au comunicat autoritățile.
Conform presei locale din Grecia, corpul carbonizat al unei femei, în vârstă de aproximativ 65 de ani, a fost găsit luni, 12 august, într-o fabrică de artizanat care a fost grav avariată de incendiu în Patima din Halandriou, în nord-estul Atenei. Femeia ar fi lucrat acolo în ultimii 25 de ani.
Potrivit informațiilor, clădirea fabricii a luat foc de la o creangă de pin care a fost cuprinsă de flăcări. Propietarul afacerii a declarat că femeia urma să-și ia concediu în următoarele zile.
„Pentru că Nadia nu voia să-și piardă salariul din zilele în care ar fi fost plecată, m-a rugat să lucreze puțin în plus câteva zile și să recuperez astfel. I-am spus că nu trebuie, dar ea a insistat. Era harnică și cinstită”, a declarat proprietarul.
Presa internațională a scris miercuri, 14 iulie, că o femeie a murit și alte zeci de persoane – inclusiv pompieri – au fost rănite după ce incendiile au distrus 40 470 de hectare de teren. Mii de locuitori din zonă au fost evacuați.
Deși nu mai există incendii de vegetație active în zona extinsă a Atenei, oficialii rămân în stare de alertă ridicată, a declarat purtătorul de cuvânt al brigăzii principale de pompieri din Grecia.
Vasilis Vathrakogiannis a declarat pentru BBC că pompierii vor continua să stingă focul și să mențină o prezență puternică în zonă.
Vânturile mai blânde și eforturile ample ale serviciilor de urgență au ajutat la ținerea sub control a incendiilor.
Cu toate acestea, există încă riscul izbucnirii unor flăcări din cauza rafalelor de vânt și a temperaturilor care depășesc cu mult 30C în timpul zilei.