O expoziție de desene ale copiilor va fi expusă astăzi de Centrul Național de Prevenirii a Abuzului față de Copii la Ambasada Ucrainei de la Chișinău: „Noi vrem pace”
„Vreau ca în Ucraina mea să fie pace, să fie liniște și să se vadă cerul albastru, fără sunet de bombardamente și sirene”. Așa a descris Natalia, o fetiță de 11 ani din Odessa, desenul pe care l-a creat în cadrul activităților de suport psiho-social organizate în centrul de plasament care i-a devenit temporar casă și unde săptămânal ea se întâlnește cu psihologii și pedagogii Echipei mobile PIDTRIMKA.
Nu doar Natalia și-a expus prin desen dorințele și speranțele pentru țara ei, ci și alți copii ucraineni au desenat Pacea.
Sonia are 10 ani și la fel este venită din Odessa. Fata a desenat un înger al păcii, care are grijă de casa lor și casa bunicilor și a rudelor, un înger care oferă dragoste pentru toți cei care o așteaptă acasă.
Alexei de 9 ani este venit în Republica Moldova împreună cu mama și sora lui mai mică Sofia, din Herson. Prin desen, băiatul a prezentat distanța care îl desparte de tatăl său. „Dacă aș putea, aș spune tuturor celor din Rusia că noi vrem pace”, spune Alexei în timp ce atinge pensula de coala albă de hârtie.
Cu prilejul Zilei Independenței a Ucrainei, Centrul Național de Prevenirii a Abuzului față de Copii (CNPAC) prezintă expoziția „Ми хочемо миру”/ „Noi vrem pace”. Expoziția de desene este creată de copiii ucraineni în cadrul activităților desfășurate de psihologii, pedagogii și asistenții sociali PIDTRIMKA.
Colecția de desene va fi expusă azi, 24 august, începând cu ora 14:00, la un eveniment cultural pentru cetățenii ucraineni, care se va desfășura la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova. Participanții la eveniment vor mai primi și câte un card poștal cu pictura Nataliei, pentru a transmite un gând bun și o încurajare celor dragi.
Odată cu declanșarea războiului în țara vecină, CNPAC, cu suportul financiar al partenerilor ”Plan International”, ”War Child Holland, Fudația Kyeema a creat Serviciul Mobil de asistență psiho-socială în situații de criză umanitară PIDTRIMKA. În tot acest timp, circa 18 000 refugiați, dintre care în jur de 10.200 de copii, cazați în centrele de plasament din țară au avut parte de suport din partea specialiștilor: activități prin joc, artă și comunicare; consiliere psihologică; informare privind riscurile asociate cu siguranța copiilor; informare și referire la serviciile sociale și educaționale; educație parentală; suport psiho-emoțional.