Numărul persoanelor care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, de la începutul anului 2024, în scădere cu peste 7 mii
Peste 19 de mii de persoane au achitat în primele trei săptămâni din luna ianuarie 2024 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Această cifră este în scădere cu peste 7 mii de persoane, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat de presă emis de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).
Majoritatea din cei care au achitat primă în sumă fixă au efectuat plata prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay.
După data de 31 ianuarie, statutul de asigurat pentru cetățenii care s-au asigurat în mod individual anul trecut expiră, iar ei sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă.
„Deși perioada legală de achitare a primei în sumă fixă este 1 ianuarie—31 martie, recomandăm ca aceasta să fie plătită inclusiv în luna ianuarie, deoarece după 31 ianuarie, până în momentul achitării, persoanele nu vor fi asigurate și nu vor avea parte de beneficiile asigurării – spitalizare, medicamente, servicii de urgență, intervenții etc”, notează CNAM.
De asemenea, după 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), precum şi penalitate pentru fiecare zi de întârziere.
Persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1 014 până la 4 056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.
Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă.
Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2024 vor însuma venituri de 15,4 miliarde de lei și cheltuieli în aceeași sumă.
Din suma totală a veniturilor FAOAM, veniturile proprii, inclusiv donațiile din surse externe vor constitui 8 420 680 000 de lei sau 54,6% și transferurile de la bugetul de stat – 6 999 402 400 de lei sau 45,4%.
Potrivit calculelor autorităților din sănătate, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense, achitate de angajați vor constitui 8 069 653 900 de lei, ceea ce reprezintă o creștere față de suma aprobată pentru anul 2023 cu 1 059 921 100 de lei (+ 15,1%).
„Cuantumul primelor în cotă procentuală a fost estimat reieșind din fondul impozabil de remunerare a muncii prognozat pentru anul 2024 în mărime de 89 662 821 400 de lei multiplicat cu 9% (prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense)”, se arată în proiectul aprobat de Guvern.
Primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă achitate de persoanele fizice vor constitui peste 162 de milioane de lei, cu 25 de milioane de lei mai mult comparativ cu suma aprobată în 2023, fiind estimate având la bază numărul prognozat al plătitorilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual conform anexei nr.2 la Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală și prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă în mărime de 12 636 de lei.
„Conform prevederilor art.17 alin.(4) din Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, mărimea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală calculată în sumă fixă ar urma să constituie 14 796 de lei [13 700 lei (salariul nominal mediu lunar) x 12 (luni) x 9,0%].
Concomitent, axându-ne pe situaţia economico-financiară complicată și, respectiv, posibilităţile financiare reduse ale unor categorii de populaţie, se prevede menținerea, prin derogare de la prevederile legale a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, în cuantum de 12 636 de lei, precum și a facilităților la achitarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă prevăzute în prezentul proiect de lege”, se mai arată proiectul de lege aprobat de Parlament.
Astfel, în anul 2024 se prognozează achitarea primei în sumă fixă de 90 000 de persoane fizice.